IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователното проникване в България остава много ниско, доминира автомобилното

Задължителните застраховки не са най-добрият вариант за развитие на сектора, посочиха икономисти

15:38 | 11.05.23 г. 2
 Снимка: БГНЕС/Емил Димитров
Снимка: БГНЕС/Емил Димитров

Нивото на застрахователно проникване в България остава много ниско. Доминира автомобилното застраховане, а голяма част от работата на сектора зависи от регулациите, тоест от държавата, която определя правилата. Този коментар направи главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов при представянето на изследването "Застраховането в България – икономически отпечатък и предизвикателства пред развитието", осъществено от екип на ИПИ по поръчка на Асоциацията на българските застрахователи.

„Застраховането има траен дял в икономиката в порядъка на 2-2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през последните 15 години. Застрахователите са сравнително големи работодатели в областта на финансовите услуги. Освен това броят на заетите в икономиката постепенно намалява, а застраховането задържа ниво“, обясни Богданов, цитиран от БТА.

Той посочи, че общото застраховане изплаща близо 82% от всички обезщетения в България и от тях 84% са по автомобилни застраховки.

„Делът на обезщетенията към БВП в България е 1 процент, докато в много страни на Източна Европа е между 1,2 и 1,8 на сто от БВП. В развитите държави на ЕС делът на обезщетенията към БВП е между 3 и 5%. В някои държави това съотношение е още по-голямо, в Нидерландия, например е над 10 процента от БВП“, направи сравнение икономистът.

Петя Георгиева, икономист от ИПИ, напомни, че държавата облага застрахователите с корпоративен данък и данък върху застрахователните премии. „БВП тази година в България ще бъде 183 млрд. лева, като през бюджета се разпределят 41-42 процента от него. Държавата задължава определени хора да се застраховат и този метод работи добре", потвърди тя и поясни, че освен "Гражданска отговорност" (ГО), има още 70 вида други случаи за задължително застраховане, но смята, че някои от тях не са ефективни, защото липсва контрол.

Икономистът посочи, че такива застраховки са например вноските по ГО в Гаранционния фонд, подкрепата на земеделските стопани, застраховката за трудова злополука и за професионална дейност.

По думите на Петя Георгиева задължителните застраховки не са най-добрият вариант за развитие на сектора. „Има възможности за застрахователите, свързани с промяната на климата, като наводнения, пожари и други природни бедствия“, отбеляза тя.

Според нея крайно нисък е делът и на медицинските застраховки, но компаниите могат трудно да се развиват в тази област заради ролята на Националната здравноосигурителна каса, но се надява, че при реформи в здравеопазването има големи възможности за участие на застрахователите.

Тя обаче напомни, че държавата, освен че иззема част от дохода на фирмите, се намесва пряко, като измества застрахователите в тяхната дейност по места. Георгиева поясни, че държавата създава и стимули, както и очаквания сред хората за справяне с щетите от природните бедствия.

„Обхватът на застраховка "Гражданска отговорност" е по-голям за миналата година от броя на колите и достига абсурдните 112% от техния брой", коментира доц. Румен Ерусалимов от Стопанска академия "Д. А. Ценов" – Свищов и обясни, че това става чрез купуването на полицата на ГО на вноски. "Ако човек забрави да направи втора и следваща вноска, сключва нова полица, но старата не се маха от системата на Гаранционния фонд.“

Той съобщи, че обхватът на застраховка "Каско на МПС" е 24%. Доц. Ерусалимов е категоричен, че има голямо незнание за цената на имуществените застраховки и се надява, че компаниите и застрахователните брокери ще обяснят на хората, че цените на застрахователните премии са достъпни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Какво въобще ми споменавате "задължителни застраховки" бе, мишкари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
scott
преди 1 година
дори 1 лев е много, когато не получамаш нищо срещу парите си.Требва да се обесни на застрахователите, че са заченати в грех от вис и сик. Продължават да обират пладнешки хората под секи един предлог. и бъсеще за тех нема. Се едно да се кръстиш А1 а да работиш като мтел. Резултса е винаги един и същ. бегство на клиенти и фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още