IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователи: Делът на застрахованите жилища и земеделски имоти у нас е под 10%

Това поставя населението у нас в значително по-голям риск от останалите граждани на ЕС

17:44 | 11.04.23 г. 2
Снимка: АБЗ
Снимка: АБЗ

В България съществува ясно очертан проблем с ниското ниво на използване на механизмите на застраховането за покриване на загубите от природни и други бедствия. По данни на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) у нас делът на застрахованите имоти за всички природни бедствия е едва 2% е през последните 40 години, при десет пъти по-висок дял средно за Европа – 22%. Това сравнение направи Константин Велев, председател на управителния съвет на Асоциация на българските застрахователи (АБЗ), на събитие на организацията. Асоциацията провежда информационна кампания „Застраховки за дома: Запази своя свят“, чиято цел е да запознае потребителите как да изберат точната за тях полица.

Велев посочи, че България е силно изложена на природни опасности, което прави устойчивостта при бедствия национален приоритет. Като особено рискови са идентифицирани събития като наводнения, земетресения, градушки. Между 2010 и 2019 г. щетите от бедствия у нас възлизат на 1,1 млрд. долара, което се равнява на около 0,2% от брутния вътрешен продукт на страната общо за периода 2011-2019 г., по данни на НСИ.

Загуби

„Практическите последици от тази ситуация са, че цената на възстановяването от неблагоприятни събития се носи от държавния бюджет, бизнеса и домакинствата, вместо рискът да бъде трансфериран към застрахователите“, коментира Константин Велев и подчерта, че в структурата, както на премийния приход, така и на изплатените обезщетения у нас, се очертава силна доминация на автомобилното застраховане, основно по линия на задължителното застраховане, и съответно незначително застрахователно покритие по останалите линии на бизнес.

България е с най-нисък дял на имущественото застраховане в целия ЕС за 2020 г. – 14% спрямо 37% средно за Европа.

По неофициални изчисления на АБЗ делът на застрахованите жилища и земеделски имоти е не повече от 10% и това поставя населението ни в значително по-голям риск от останалите граждани на ЕС. Премийният приход по „Пожар и други опасности“ расте средно с около 12% на годишна база през последните три години. Темпът е добър, но трябва да се отчита и ниската база, от която се тръгва. За същия период (2019-2022 г.) ръстът на обезщетенията е изпреварващ – 16%.

Проучване

Онлайн анкета на MoitePari.bg показва, че преобладаващата част от анкетираните (85%) приемат имуществената застраховка като начин да защитят финансовата си стабилност и собствеността си в случай на рисково събитие с дома. Други водещи причини да сключат застраховка е рискът от природни бедствия, мотивиращ фактор могат да са и достъпните цени на застраховките.

Между 40 и 150 лв. е сумата, която могат да си позволят анкетираните да заделят годишно за застраховане на дома. Според резултатите градското население в активна възраст в голяма степен застрахова домовете си (60%), като преимуществено хората го правят доброволно (88%), а не в резултат на изискване на банка по повод ипотечен кредит.

„Потребителската информираност по отношение на имуществените застраховки остава проблематична зона и е възможна бариера пред употребата им“, обясни Десислава Николова, старши анализатор в сайта MoitePari.bg. 

Тя поясни, че 67% от анкетираните не считат, че информираността им относно имуществените застраховки е достатъчна. Проблемът с недостатъчната информираност е виден и при групата на анкетираните застраховани собственици – близо една трета (30%) от тях само донякъде са запознати с условията по тяхната застраховка.

Експертите са на мнение, че недостатъчното ниво на потребителска информираност би могло да има негативни последици по отношение на потребителската удовлетвореност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
scott
преди 1 година
Застраховането в България биде заченато в грех, тоест от вис и сик. Елате вие да не идваме ние.И си продължава Лев инс изк олимпик много харесват това.Да застрапховаш нещо, значи да понекеш двойна санкция. фърлил си паре на ветърот за "застраховка" и посдле вадиш още ени пари, за да си поправиш щетата.АЙде потапяйте се, зактраховчици-мушеници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Майка пита детето си: - Какво каза баща ти, след като се удари с теслата? - Да споменавам ли псувните? - Не! - Ами, значи нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още