IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ защитава парите в брой като законно платежно средство

Приемането на пари в брой е намаляло в по-голямата част от еврозоната в периода 2019-2022 г., Латвия и Финландия отбелязват най-голям спад

22:35 | 17.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) защитава по-твърда позиция спрямо компаниите, които отказват да приемат пари в брой.

Институцията така се опитва да гарантира, че банкнотите и монетите остават надеждно средство за плащане, пише Bloomberg.

В коментар на скорошно предложение на Европейската комисия (ЕК) за регулация ЕЦБ посочва, че би било най-добре да се изясни, че магазините и доставчиците на услуги не могат да изключат парите в брой като средство за плащане.

Представители на Европейския съюз (ЕС) предложиха да наблюдават проблема и да предприемат действия, ако подобни практики станат твърде често срещани.

„Подобни ситуации подкопават статута на евробанкнотите и монетите като законно платежно средство“, посочват от ЕЦБ в правно становище. „Нова разпоредба трябва да бъде включена в предложения регламент, за да се посочи ясно, че предварителните едностранни изключения на пари в брой са забранени“, допълват от банката.

Централните банки в еврозоната също изразяват загриженост по въпроса. Нидерландските парични власти предупреждават в доклад от февруари, че приемането на пари в брой на някои места е твърде слабо.

Според ЕЦБ приемането на пари в брой е намаляло в по-голямата част от валутния блок между 2019 г. и 2022 г., като Латвия и Финландия отбелязват най-голям спад.

ЕК предложи законодателство за защита на парите в брой заедно с правна основа за цифровото евро, върху което ЕЦБ в момента работи.

Проектът повдигна подозрения обаче, че се работи за замяна на банкнотите и монетите - нещо, което официални лица многократно са отричали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още