IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ отчита над 98% ръст на печалбата в края на септември

Кредитирането на граждани чрез предоставяне на ипотечни заеми през третото тримесечие е с ръст от 21,52% в сравнение с година по-рано

16:37 | 09.11.23 г.
Снимка: БАКБ
Снимка: БАКБ

Нетната печалба на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) в края на третото тримесечие на тази година възлиза на 40,198 млн. лева след данъчно облагане, нараствайки с 98,30% на годишна база. За сравнение, средният показател за банковия пазар като цяло е ръст от 80%. 

В БАКБ отчитат ниска цена на финансиране и разширяват нетния лихвен марж, като ръстът на лихвения разход възлиза на 16% за година.

Приходите от лихви на БАКБ нарастват с 84% спрямо третото тримесечие на 2022 година. На това се дължи увеличението на нетните приходи от лихви с 91%.

Според финансистите на банката основната причина за тези резултати са диверсифицираните източници на финансиране, както и възможността доходността на кредитния портфейл на банката да следи директно динамиката на пазарите.   

В края на септември кредитният портфейл на банката расте с 13,72% спрямо същия период на миналата година. За сравнение, за този период банковата система отчита ръст от 16,22% по този показател.

Кредитирането на граждани чрез предоставяне на ипотечни заеми през третото тримесечие на води до нарастване с 21,52% в този сегмент при 17,77% ръст за банковия пазар. Портфейлът от заеми за потребление се разширява с 32,53% към края на септември на годишна база.

Капиталовата позиция на БАКБ запазва положителната си динамика с годишен ръст от 21,18%, при който стойността на базовия капитал от първи ред (CET1) на индивидуална основа достига 260,768 млн. лв.

Източник: БАКБ Източник: БАКБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още