IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по депозитите и обемите при домакинствата се устремиха нагоре през октомври

Обемите на спестяванията на бизнеса растат на годишна, но спадат на месечна база, изчислява БНБ

20:40 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лихвите по новите депозити на домакинствата в България по сключени договори с банките през октомври се увеличават на годишна и месечна база без изключение. Това се отнася и до обемите, показва актуалната статистика на Българската народна банка (БНБ).

Данните на централната банка сочат, че при обемите на фирмите има спад на месечна база, но ръст на годишна, като лихвите за бизнеса се движат в различни посоки.

Фирмени спестявания

През октомври, в сравнение със септември, средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет (ДДМ) в левове за месец намалява с 0,62 пр. п. до 1,74%, а по тези в евро се запазва на ниво от 2,12%. Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове остава на ниво от 0,04%, а по тези в евро се увеличава с 0,01 пр. п. до 0,05%.

Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава за месец с 43% (356,2 млн. лв.) до 472 млн. лв., а по тези в евро – с 6,8% (35,6 млн. лв.) до 484,9 млн. лв.

Депозити на домакинствата

През октомври средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се повишава за месец с 0,07 пр. п. до 0,70%, а по тези в евро – с 0,08 пр. п. до 1,12%. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро остават на нивата си от 0,01%, колкото бяха и през септември.

Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от септември съответно 0,10% и 0,15%.

Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове нараства за един месец с 25,7% (48,2 млн. лв.) до 236,1 млн. лв., а по депозитите с договорен матуритет в евро – с 19,8% (32,9 млн. лв.) до 199,1 млн. лв.

ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО НОВ БИЗНЕС ПО ДЕПОЗИТИ С ДОГОВОРЕН МАТУРИТЕТ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА

Източник: БНБ Източник: БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още