IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултант: Хората често мислят, че спестяват, но всъщност правят отложени разходи

Според Петър Кацарски много хора фокусират вниманието си върху това да увеличат дохода си, а не как да умножат средствата с времето

17:43 | 11.01.24 г. 4
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от живота на хората е свързан с управление на финанси, това умение става все по-наложително в обстановка на висока инфлация. Това каза финансовият консултант Петър Кацарски в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Много хора се фокусират само върху това да увеличат дохода си, но рядко обръщат внимание на това как да управляваме тези доходи ефективно, така че не само да изкарваме повече, но да задържаме повече, да умножаваме тези средства и с времето да става по-лесно“, каза той.

По думите му повечето хора нямат дори базови навици, така че да започнат да мислят за следващата стъпка – в какво да инвестират вече заделени средства.

Хората много често си мислят, че спестяват, обаче те реално правят отложени разходи. Заделят си някакви пари и накрая примерно си купуват хладилник или нещо друго. Това не е спестяване, това е просто заделяне за даден разход, който ще направя. Реалното спестяване е, когато парите по някакъв начин ги използвам, за да се увеличават и да натрупвам активи с тях“, обясни финансовият консултант.

На различна възраст трябва да се усвоява различен набор от умения около управлението на финанси, като колкото по-рано се започне с принципите, толкова по-успешно ще е бъдещото им управление. Внедряването на финансовото ограмотяване в българското образование е доста важно, смята Кацарски. 

Според Кацарски, ако човек не е помислил по-рано как да се подсигури, в пенсионната си възраст ще трябва да работи нещо, за да си осигури нормален живот. Той препоръчва на клиентите си да заделят сума, достатъчна за покриване на 6-месечни разходи при стандарта им на живот, като всичко над тази сума няма полза да стои в банка, където инфлацията би изяла част от тези спестявания.

Според Кацарски внедряването на финансовото ограмотяване в българското образованието е важно

„Ако от рано имам правилните навици, аз доста бързо мога да достигна до една финансова независимост. Много повече ще се развият предприемачески дейности, много повече ще напредне цялостно света, когато това се внедри“, каза той.

Според Кацарски аварийните фондове не са популярни, като много хора разчитат на следваща заплата или задлъжняване за покриване на разходите си. Гостът обясни, че с прости стъпки може да се изчистят тези практики и да се натрупа авариен фонд.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 3 месеца
https://***.investor.bg/a/515-ikonomika-i-makrodanni/387400-nad-70-ot-horata-v-balgariya-ne-spestyavat-i-razchitat-samo-na-zaplata-ili-pensiya#commentform :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още