IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 70% от хората в България не спестяват и разчитат само на заплата или пенсия

Близо една трета от българите оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък, сочи проучване на „Тренд“

12:39 | 11.01.24 г. 9
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Масово хората в България не разбират как работят парите и как се изгражда лична финансова стабилност, не инвестират и спестяват рядко. Това сочат данните от проучване на „Тренд“ за финансовата грамотност у нас, направено по поръчка на Finance Academy.

Според изследването само 7% от хората у нас инвестират, докато 90% не правят инвестиции. Близо три четвърти (73%) от хората у нас не спестяват и едва 22% пестят парите си. Това се съчетава с факта, че 84% от българите разчитат само на доходи от заплата или пенсия. Масово българите не виждат пряка връзка между повишаването на данъците и повишаването на стандарта на живот, като едва 7% вярват, че ръст на данъците би повишил качеството на живота им.

Близо една трета от българите оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък (29%), като малко над половината българи го определят за среден (52%). Като хора с по-скоро висок стандарт определят себе си едва 4% от анкетираните.

Данните от проучването сочат ниско доверие към дигиталните финансови инструменти и ниско доверие към дигиталните пари, като само 16% от българите биха заменили печатните пари с електронни, а повече от половината хора у нас не използват онлайн банкиране (55%), докато от тази възможност се възползват 44% от хората.

През 2024 г. 39% от анкетираните очакват животът им да не се промени, докато 32% са оптимисти и очакват повишение на стандарта си на живот.

„Според резултатите от проучването българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за финансовото си спокойствие и подобряване на живот. Разчитат на живот от заплата до заплата и/или пенсия и не се грижат за повишаването на стандарта си. За да достигнем средноевропейския стандарт на живот, е нужно да предприемем ефективни действия в посока повишаване на финансовата грамотност или ще продължим да бъдем в периферията на Европа по доходи. В развитите държави вече е известно, че създаването на лично и обществено богатство не е функция на заплатата, а на добри лични финансови умения, изграждане и управление на финансови активи”, казва Георги Захариев, изпълнителен директор на Finance Academy. 

Проучването е проведено в първите седем дни на декември 2023 г. сред 1008 пълнолетни лица чрез интервю лице в лице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 2
doba
преди 3 месеца
Колкото до обезценката на спестяванията: преди Ковид хляба който купувам беше 1.2лв, в момента - 3.7лв. Капиш ?.. За сиренето, месото и т.н. нема нужда да ги изреждам според мен мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 3 месеца
До: khao, еееееее, дай Боже да сте Живи и Здрави и Корави, многобройна челяд да отгледате! Друго си е да живееш под собствен покрив!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 3 месеца
До: doba от 2019 още ли се брои за ново? и да на келепир е, пълна заетост от както го имам (живеем и се плодим в него) :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 месеца
До: doba :D:D ясно, значи заради кризата в ЕС, втората ти пенция е с 10% надолу ... после малко абракадабра и ги докара н на 90% (вярвах че ще успееш)... ама сигурен ли си че това е причината? Може да заради кризата в българския футбол ?... или демографксата криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 3 месеца
До: khao: Как стои въпроса с новото ти жилище, на келепир ли е?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
doba
преди 3 месеца
До: khao, не***КОИ може и с толкова да са изгореле... Преглеждам си отново полицата за втората пенция и гледам: ХА, ами те по-миналата година назад с 10%, по-миналата - още с 10%. И за това 'мъдро' управление на партидата ми удържали отделно и такса за управление!!! Отделно и самите пари вече са с наполовина полупателна способност, баш към 90% обезценка излиза!! Остава да искат и да доплащам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 3 месеца
До: doba много па си дръпнат, само с 50%... бъди ларж, завиши ги на 90%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
doba
преди 3 месеца
Мно'о здраве на Жоро, НО всички спестяващи и инвестиращи бяга подрязани с едни поне 50% при последната криза в ЕС :) Дори и повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още