IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката централна банка запази основната си лихва на 16-годишен връх

Централните банкери смятат, че политиката трябва да остане рестриктивна за известно време

15:13 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Норвежката централна банка (Norges Bank) запази основната си лихва непроменена на най-високото ниво от 16 години насам и отново подчерта необходимостта от рестриктивна парична политика за по-дълго време, която да помогне за преодоляването на високата инфлация в страната, пише Bloomberg.

Norges Bank остави основната си лихва по депозитите на ниво от 4,5 на сто в четвъртък, както прогнозираха всички анализатори, анкетирани от Bloomberg. Това е най-високото ниво на лихвите от декември 2008 г. насам.

Тъй като решението беше взето на т.нар. междинна среща, централните банкери не направиха нови прогнози, нито дадоха повече яснота за декемврийските такива, в които заявиха, че лихвите може да бъдат понижени постепенно от есента. Тази конкретна прогноза не присъстваше в изявлението на банката в четвъртък.

„Ние смятаме, че перспективите не са се променили значително оттогава“, заяви гуверньорът на банката Ида Волден Бахе пред репортери в Осло.

Норвежките централни банкери все още смятат, че „вероятно ще има нужда от поддържане на рестриктивна парична политика за известно време“, коментираха те в изявление, придържайки се към реториката от миналия месец. Промените в икономическите перспективи може да наложат или ново повишение на лихвите, или по-ранно от очакваното намаление, добавиха представителите на регулатора.

По-големите централни банки като Европейската се опитаха да отхвърлят агресивните залози за ранни лихвени понижения, като заявиха, че имат нужда от допълнителни доказателства, че инфлацията е овладяна. Въпреки че норвежката крона се засили напоследък, нейната слабост през последните години стимулира ръста на цените, което кара централните банкери, определящи лихвите, да бъдат  още по-внимателни, преди да обмислят съкращения.

Централните банкери обърнаха внимание на скорошното поскъпване на норвежката валута, като казаха, че тя е „по-силна от очакваното“ и същевременно отбелязаха, че слабостта ѝ през миналата година „вероятно ще забави дезинфлацията“.

Въпреки че затягането на паричната политика на Норвежката централна банка беше най-продължителното такова сред страните от Г-10, нейните по-бавни повишения на лихвените проценти, в сравнение с тези на Федералния резерв и ЕЦБ, бяха откроени като ключова причина за поевтиняването на кроната, наред с по-ниските цени на изкопаемите горива.

Базисната инфлация в страната се забави през декември до 5,5%, повече от очакванията на анализатори, доближавайки се до прогнозата на централната банка. За сравнение, базисната инфлация в еврозоната е била на ниво от 3,4% миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още