IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокираната чуждестранна помощ за Украйна накара централната банка да спре с разхлабването

Украинската централна банка остави основната си лихва непроменена на ниво от 15%

21:45 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украинската централна банка остави разхлабването на паричната си политика на пауза на фона на „значителни рискове“ за стабилното финансиране след блокирането на над 100 млрд. долара чуждестранна помощ заради политически конфликти, съобщава Bloomberg.

Представителите на регулатора оставиха основната лихва непроменена на ниво от 15% в четвъртък след четири поредни лихвени понижения, става ясно от сайта на централната банка. Всички икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха паузата.

От миналия месец повечето членове на комисията, определяща лихвите, прогнозираха допълнително облекчаване на паричната политика през тази година, тъй като инфлацията се забави, а украинската гривна остана стабилна. Но ключово условие за допълнително разхлабване на паричната политика беше постепенното възстановяване на финансова помощ от САЩ и Европейския съюз, която беше спряна.

Централните банкери в Киев посочиха рискове за финансирането, както и възможността „за по-голямо намаление на обема му, отколкото банката очакваше “, става ясно от изявлението ѝ. Представителите на ведомството заявиха, че може да има възможност за „леко намаление“ на разходите по заемите през втората половина на годината, ако няма други проблеми с чуждестранната финансова помощ.

Въпреки че украинските власти остават оптимистично настроени за помощта от САЩ и ЕС, заместник-министърът на финансите Юрий Драханчук заяви в сряда, че правителството може да проведе „труден разговор“ с Международния валутен фонд (МВФ), ако не Украйна не бъде одобрена за финансиране до следващия преглед, който е насрочен за края на февруари.

Киев и базираният във Вашингтон кредитор се договориха за пакет от помощи на стойност 15,6 млрд. долара за четири години през 2023 г., въз основа на гаранции за устойчивостта на дълга на пострадалата от войната страна от нейните ключови западни донори. Украйна очаква да получи 5,3 млрд. долара от тази програма през 2024 г.

Въпреки че централната банка очаква страната отново да започне да получава помощ през „следващите месеци“, тя заяви, че външното финансиране ще намалее до около 25 млрд. долара през следващата година от 37 млрд. долара през 2024 г.

Централните банкери актуализираха икономическите и икономическите си прогнози, след като брутният вътрешен продукт се повиши с около 5,7% миналата година спрямо прогнозата за растеж от 4,9%. Централната банка също така понижи и прогнозата си за инфлацията през 2024 г. до 8,6% от 9,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още