IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати разпитаха румънския президент заради случая с "Евроинс Румъния"

Гунар Бек и Клер Дейли поискаха от Клаус Йоханис да бъде извършена независима оценка на ситуацията от страна на Европейската комисия

19:30 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Клаус Йоханис. Снимка: Bloomberg
Клаус Йоханис. Снимка: Bloomberg

Двама евродепутати от Германия и Ирландия повдигнаха въпроса за фалита на застрахователната компания "Евроинс Румъния" и начина, по който румънският Орган за финансов надзор (ASF) е действал в този случай, по време на дебат в Европейския парламент с румънския президент Клаус Йоханис, съобщи румънският сайт Profit.ro.

ASF отне лиценза на "Евроинс Румъния", дъщерно дружество на българската компания „Еврохолд", на 17 март 2023 г. Това доведе до фалита на румънското дружество, дотогава лидер на местния пазар в застраховането на моторни превозни средства. В началото на юни миналата година и на първа инстанция съдът по несъстоятелност в Букурещ обяви "Евроинс Румъния" в банкрут заради това, че лицензът му е отнет, като отказа да спре делото за несъстоятелността до произнасяне на Административния съд дали отнемането на лиценза е законосъобразно.

Двамата евродепутати поискаха от държавния глава на Румъния да бъде извършена независима оценка на ситуацията от страна на Европейската комисия.

"През последните години застрахователната индустрия в Румъния преживя сътресения. Само за 12 години дванадесет големи застрахователни компании прекратиха дейността си. Дванадесет застрахователни компании за 12 години би трябвало да предизвикат сериозна загриженост относно регулаторната среда в една държава членка", заяви германският евродепутат Гунар Бек от групата "Идентичност и демокрация" по време на дебата в пленарната зала на ЕП в Страсбург, цитиран от Agerpres.

"През 2019 г. застрахователният регулатор ASF поиска от "Евроинс Румъния" да купи фалиралата тогава City Insurance. Само след три години ASF спря лиценза на "Евроинс" в Румъния, очевидно по съмнителни причини (...) Миналата година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повдигна въпроси пред румънския министър на финансите относно действията на ASF и представи предложение за оздравяване", добави той. Бек пише още, че Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) е написал доклад по случая с "Евроинс Румъния", но той не го е видял въпреки многократните си запитвания.

"В отговор на писмено зададен от мен въпрос Европейската комисия твърди, че никога не е виждала доклада. Досега не ми е предоставен достъп до пълните подробности на доклада на EIOPA. Какво се опитват да скрият ASF и EIOPA от Европейската комисия и евродепутатите?", попита риторично Бек.

След това той отбеляза, че "след решението да остави "Евроинс Румъния" без лиценз ASF е предоставил лиценз на Easy Insurance, дъщерно дружество на Superbet. "А кой е председателят на Superbet? Един от братята на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен".

"Румъния е един от най-големите нетни получатели на пари от ЕС. 10 млрд. евро получавате от бюджета на ЕС и от фонда "Следващото поколение на ЕС". Според глобалния индекс за възприятие на корупцията на Transparency International страната Ви е на второ място по корупция в ЕС. Това не е идеално за държава, която се надява да привлече чуждестранни инвеститори. Питам Ви - как предлагате да се справим с това?", попита германският евродепутат.

Въпросът за "Евроинс Румъния" беше повдигнат и от представител на противоположния политически спектър - ирландската евродепутатка Клер Дейли от групата на Европейската обединена левица/Северната зелена левица в Европарламента.

"Съжалявам, че виждам случаи като този, повдигнат от моя колега, относно сериозни проблеми и въпроси, които все още нямат отговори, свързани с работата на румънския регулатор ASF, поради фундаменталното въздействие върху застрахователния пазар в Европа. И аз съм един от членовете на този парламент, които от няколко месеца задават въпроси относно решението на регулатора да отнеме лиценза на "Евроинс Румъния", която е част от най-голямата застрахователна група в Централна и Югоизточна Европа", заяви Клеър Дейли в изказването си.

Тя посочи, че знае, че президентът Йоханис е запознат със случая и че "е много странно, че румънският регулатор е действал срещу тази компания три години след като я е помолил да поеме City Insurance".

"Известен факт е, че и българският регулатор, и ЕБВР повдигнаха въпроси относно действията на румънския регулатор. И двете се обърнаха към европейските органи, една от организациите изготви доклад, в който предупреди за последиците, дори изготвиха предложение за резолюция, която би намалила въздействието, но нищо не се случи и страната ви рискува да бъде изложена на съдебен иск за 500 млн. евро", предупреди ирландският евродепутат.

Тя отбеляза, че този случай е бил представен на вниманието на EIOPA, който трябва да намали риска от проблеми в тази област, но не е успял да предостави доклада на евродепутатите.

"Дълбоко съм загрижена за сигурността около този случай. Въпросът ми към Вас е съвсем прост и е в интерес на гражданите на Румъния и извън нея: бихте ли ни подкрепили в призива ни към Европейската комисия да инициира цялостен и независим преглед на този случай?", попита Клер Дейли.

В края на дебата румънският президент отговори на този въпрос, но като принципна позиция, без да коментира конкретния случай с "Евроинс Румъния".

"Чух, че регулаторният орган е имал проблем с една компания. И както навсякъде в условията на демокрация и правова държава, ако хората смятат, че решението не е толкова добро, те се обръщат към съдия. Така и стана. Съдиите отсъдиха, че решението е правилно. Това е, което разбирам, ако говорим за върховенство на закона. Всички имат еднакви права, всеки има право на справедлив процес и всеки трябва да приеме резултата", заяви Йоханис.

Искането на "Евроинс Румъния" за спиране на изпълнението на решението на ASF за отнемане на лиценза беше отхвърлено миналия месец от Отдела за административни и данъчни спорове на Касационния съд и Съда на Европейските общности.

От "Евроинс" обаче посочиха, че към момента нито един съд в Румъния не се е произнесъл по същество за законосъобразността на решението на румънския регулатор да отнеме лиценза на "Евроинс Румъния", като съдебният процес по този въпрос тепърва стартира.

Отделно акционерите на "Евроинс Румъния" заведоха дело в Европейския съд по правата на човека и готвят арбитражен иск за над 500 млн. евро в международен съд във Вашингтон.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още