IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънски съд отхвърли искането на "Евроинс Румъния" за спиране на решението за отнемане на лиценза

ЕИГ и "Еврохолд България" продължават с подготовката за международно арбитражно дело

14:36 | 16.01.24 г. 1
Снимка: Еврохолд България АД
Снимка: Еврохолд България АД

Върховният касационен съд на Румъния е отхвърлил жалбата на „Евроинс Румъния“ и „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ), с която двете компании искаха спиране изпълнението на решението на местния застрахователен регулатор ASF за отнемането на лиценза на „Евроинс Румъния“, дъщерно дружество на ЕИГ.

Решението на съда е от 11 януари.

Съдът е отхвърлил като неоснователно искането на „Евроинс Румъния“ и ЕИГ за спиране на решението на местния застрахователен регулатор, който отне лиценза на компанията на 17 март 2023 г. заради установена неплатежоспособност, пише медията businessmagazin.ro. Според местния орган ASF финансовата дупка е в размер на около 400 млн. евро.

С решението си ASF нареди откриването на производство по несъстоятелност на „Евроинс Румъния“, допълва economica.net. Съдебното решение на практика го потвърждава.

През април жалбата срещу решението на регулатора ASF за лиценза на румънския застрахователен бизнес на ЕИГ беше отхвърлена от Апелативния съд в Букурещ.

В началото на юни съд в Букурещ реши да открие производство по несъстоятелност на „Евроинс Румъния“.

„Евроинс Румъния“ беше лидер на пазара на автомобилни застраховки в Румъния. В момента ЕИГ осъществява дейност на румънския пазар съгласно правилата за свобода на предоставяне на услуги в страните членки от Европейския съюз (ЕС).

ЕИГ и "Еврохолд България" продължават с подготовката за международно арбитражно дело, след като през октомври 2023 г. уведомиха румънската държава за намерението си да водят такова. В момента тече периодът за медиация. Към края на март ще стане ясно дали двете страни ще постигнат споразумение, или ще се води арбитраж.

Акциите на компанията майка „Еврохолд България“ поевтиняват с над 19% в последната година. Пазарната капитализация на дружеството е в размер на 372,515 млн. лева.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

* Коригирана информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Repoman
преди 3 месеца
Ами имат закони хората и ги спазват. Това че си голям там не означава че си над закона, както у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още