IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Заманов: Ръстът на лихвите по ипотеките у нас ще е до 0,5 пр. пункта тази година

8% от домакинствата в България имат за плащане ипотечен заем към банка, пресметна банкерът

16:12 | 12.02.24 г. 1
Снимка: Алинц Банк България
Снимка: Алинц Банк България

Има ръст на ипотечното кредитиране на пазара, свързан с търсенето. Плавното вдигане на лихвите по ипотечните кредити у нас ще е в рамките на 0,25-0,5 процентни пункта. Тази прогноза за 2024 година направи пред БНР Георги Заманов, главен изпълнителен директор на "Алианц Банк България" и член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Що се отнася до депозитите, той очаква увеличението на лихвите да е с 0,25 пр.п. до 0,5 пр.п. и посочи, че същата лихва ще се пренесе при кредитите в периода, когато се коригират лихвите, а това се прави на шест месеца.

Той припомни, че в предишните години „имахме отрицателни лихви, но след повишението им от централните банки вероятно ще започне намаление“ на лихвите, ако е овладяна инфлацията.

„Една от три сделки за недвижими имоти става с банково кредитиране, подчерта Георги Заманов и добави, че при тези факти няма как да се направи извод, че банките надуват балон. – Излиза, че 8% от домакинствата в България имат задължение към банка да плащат ипотечен кредит. Останалото е с пари, които не изискват участие на банково финансиране“.

Заманов подчерта, че българската банкова система е „доволно ликвидна“ и в момента съотношението на кредити към депозити е под 70%.

Банкерът обясни, че портфейлът на ипотечното кредитиране в България е малко под 20 млрд. лева и е нараснал с 3,5 млрд. лева през последната година, а броят на ипотечните кредити е достигнал 200 хиляди.

"Това означава, че 200 хиляди домакинства в България с помощта на банково кредитиране са купили свой дом, ремонтирали са или построили. 19,6 млрд. лв. разделени на 200 хиляди кредита – говорим за една средна сума на ипотечния кредит от 100 хиляди лева. Този размер кара тези, които наблюдават този пазар, да се чувстват комфортно, защото 100 хиляди лева среден ипотечен кредит осигурява едно нормално изплащане и обслужване на всеки един кредит", коментира той.

Заманов даде пример, че при 100 хиляди лева среден размер на кредит и лихва от 2,5%, а през декември тя е била 2,58%, с всички банкови такси и застраховки, свързани с този ипотечен кредит, това прави 496 лева на месец средна вноска. "Ако лихвата се увеличи на 3%, защото говорим, че в Европа лихвите са скочили, но в България това е вързано и с лихвите по депозитите, едно увеличение на лихвите на депозитите би довело до постепенно увеличение на лихвите по кредитите, защото това е крайна лихва, както е изчислена. При 3% - вноската по кредите от 490 лв. би станала 515 лева, т.е. би скочила с 25 лева", даде пример той.

Според него покупките на жилища, когато не са за собствени нужди, са за инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 месеца
В момента промо лихвите на Пощенска банка започват ОТ 2.90% нагоре ,ако сложим тези 0.5% ще станат от 3.40 % нагоре без да слагаме и ГПР-годишен процент на разходите който оскъпява още кредита .Добавяме и факта че тези лихви са ПЛАВАЩИ!и ще се вдигат още защото корекцията от страна на Европейската банка и Федерелания резерв ще е след средата на годината и ще е с по малко от един пункт което означава високи лихви за дълго, а у нас тепърва ще са високи и още по-високи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още