IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: При влизане в еврозоната ще се вдигнат лихвите по кредитите, но и по депозитите

Банките са пълни с левов ресурс, защото няма много финансови инструменти и населението спестява в депозити, смята Евгений Кънев

17:18 | 29.01.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В момента, в който влезем в еврозоната, цялата банкова система ще се коригира. Това каза пред Nova икономистът Евгений Кънев.

„Не e само лошата новина – че лихвите по кредитите ще се вдигат, а ще се вдигнат и лихвите на депозитите. В момента много пари изтичат от България, отивайки в депозити в други държави, където лихвите са вече по 2-3%“, каза той.

Според Кънев всичко зависи от хипотезата дали и кога ще влезем в еврозоната. Тъй като България е част от валутен борд, банките са застраховани от редица рискове и вместо 1%, каквито са минималните резерви в еврозоната, при нас са 12%, обясни той.

„На практика, като добавим факта, че няма много финансови инструменти и населението спестява в депозити или инвестира в недвижими имоти, има изключително ограничени опции какво да се прави с този ресурс. По тази причина банките са пълни основно с левов ресурс, който не се ценообразува на базова лихва, каквато е „Юрибор”, а по друг индекс. Поради тази причина са много ниски лихвите. Затова казах, че зависи дали ще влезем в еврозоната, защото ще има превалутиране и всички банки ще ценообразуват с базова лихва. Първоначалният ефект ще бъде лихвите да вървят нагоре. Ще влезем в общия тренд, който реално е за цялата еврозона“, каза Евгений Кънев.

„Факт е, че в Европа пазарът се промени. Лихвите се вдигнаха и е по-скъпо да вземеш кредит. Такава е ситуацията в Германия и в Чехия. У нас тя е малко по-различна. Лихвите останаха ниски. Има ликвидност в системата и получаването на кредит е сравнително лесно. Има два начина за ограничаване на този кредитен ръст. Единият е вдигане на минималните резерви на банките. Наскоро те бяха повишени на 12%. Алтернативният подход е в изискванията за системен риск, а именно – правилата за клиентите. Доходът е спрямо вноската и самоучастието”, каза икономистът Петър Ганев относно идеята на БНБ за предприемане на правила, насочени към потребителите.

Според Ганев трябва да мислим за алтернативи на депозитите, за развиване на капиталовия пазар. „В последните седмици се говори за ДЦК за граждани, говори се защо да не приватизираме борсата, да листнем държавни енергийни компании на борсата – нека се дават повече варианти“, каза той.

„Ако целта е да ограничим ръста на кредитирането, мерките, анонсирани от гуверньора на БНБ Димитър Радев преди дни, ще са по-ефективни. Те ще ограничат определени хора, чиито доходи са по-ниски, тоест разходите за вноски са по-високи или ще ограничат хората, които нямат самоучастие над лимита, обявен като задължителен”, посочи и кредитният консултант Петър Илиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 2
evlogi
преди 2 месеца
Опциите изобщо не са ограничени..Има си достатъчно инструменти за инвестиране и спестяване.Просто населението е в тотално безсъзнание по въпроса ...Което оставя изобилни възможности на банките да печелят на негов гръб.И те ни най-малко не са виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още