IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Масларски: Няма смисъл от нов вътрешен дълг в лева, ако приемем еврото 2025 г.

Влияе ли се облигационният пазар от геополитическите събития, коментира Калоян Масларски, инвестиционен консултант в Deltastock Assets Management

13:51 | 31.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

При запазване на посоката ни към еврозоната не виждам особен смисъл от емитиране на вътрешен дълг в лева, ако наистина се спазват сроковете за приемане на еврото през 2025 г. Това мнение изрази в Bloomberg TV Bulgaria Калоян Масларски, член на съвета на директорите и инвестиционен консултант в Deltastock Assets Management.

Той обясни, че решение ще вземе Министерството на финансите за излизане на дълговите пазари, тъй като са заложени вътрешна и външна емисия държавни ценни книжа (ДЦК).

„Въпреки геополитическите напрежения облигационният пазар се развива стремглаво, като в момента не се забелязва особено влияние на геополитическите събития, а по-скоро пазарните участници се фокусират върху изказванията на централните банки, които ще дадат информация кога и с колко ще бъдат понижавани лихвените проценти“, коментира Масларски.

Според него, въпреки геополитическите напрежения облигационният пазар се развива „стремглаво със сериозни обеми през януари по всички категории активи“. „Не се забелязва особено влияние в момента на геополитическите събития, които се случват. По-скоро изцяло пазарите са доминирани от очаквания за лихвите и решения на централните банки. Пазарните участници и повечето анализатори са на мнение, че и Европейската централна банка, и Федералният резерв ще обърнат курса и ще започнат много по-скоро да намаляват основните лихви“, смята Масларски.

„Въпросът при пониженията на лихвените проценти е кога ще стартират и каква ще е тяхната амплитуда. Дългът на САЩ нараства и цената на неговото обслужване върви нагоре заедно с лихвените проценти, като част от пазарните участници очакват това да е фактор при вземане на решения за понижение на лихвите“, обясни инвестиционният консултант.

Според него в Европа вече се наблюдава разделение по отношение на желанията за намаляване на лихвите на ЕЦБ. „Северната част на континента иска лихвите да останат по-високи, докато инфлацията не бъде овладяна, а южната част цели по-бързото намаляване, тъй като ще се отрази на цената на дълга им“, отбеляза Масларски.

Къде е мястото на България на дълговия пазар? Как са настроени пазарите на облигации? Какви са основните индикатори, които следят инвеститорите? Каква доходност може да се очаква по ДЦК на Гърция? Как се развива дългът на САЩ и ще бъде ли овладяно неговото покачване? Акции или облигации?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още