IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Централна Европа имат голям потенциал за наваксване

От „Карол Капитал“ очакват кредитирането да се засили в следващите месеци, а провизиите за лоши кредити да останат ниски

11:22 | 15.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След дълъг период на изоставане от глобалните фондови пазари през 2023 г. интересът към акциите в Централна Европа рязко се повиши, сочи анализ на Емил Янчев, CFA, от „Карол Капитал Мениджмънт“. Рисковете, свързани с войната в Украйна, с високата инфлация и с икономическото забавяне, които доведоха до сериозни спадове на борсите през 2022 г., постепенно стихват, а перспективите пред публичните компании значително се подобриха. Това доведе до рекордни ръстове на местните борси, нареждайки централноевропейските акции на първо място по доходност в глобален план, отчита финансовият анализатор.

Широкият борсов индекс в Полша WIG през декември достигна най-високата стойност от създаването си, а ръстът за цялата година достигна 36,5%. В Унгария ситуацията не беше по-различна и акциите поскъпнаха средно с 38,4%, измерено през индекса BUX. В Чехия, където представянето зависи в най-голяма степен от банковия сектор и енергийната CEZ, акциите поскъпнаха средно с над 28% (включващо над 10% доходност от дивиденти през годината), отчита анализаторът.

Източник: Карол Капитал Източник: Карол Капитал

Основен двигател на повишенията през миналата и в началото на тази година бяха акциите на банките. Акциите на индустриалните компании и на тези, предлагащи стоки и услуги на дребно, също реализираха огромни ръстове през 2023 г.

Перспективите пред банковия сектор остават силно положителни

Според анализатора перспективите пред финансовия сектор остават обнадеждващи през 2024 г. и 2025 г. Янчев очаква кредитирането да се засили в следващите месеци в резултат на икономическото възстановяване, а провизиите за лоши кредити да останат ниски.

Най-голяма роля обаче ще имат повишените основни лихвени проценти. Според анализа банките са успели да се възползват от високите лихви и да реализират рекордни печалби. Те очакват лихвите да се задържат над средните нива от последните години и печалбите на банките да останат високи. Това от своя страна ще доведе до атрактивна дивидентна доходност за инвеститорите. При Erste Group Bank AG, Komerční banka, MONETA Money Bank през 2024 г. те очакват дивидентната доходност да е между 7% и 11%.

Представянето на местните индекси изостава спрямо глобалните пазари

Въпреки че в периода 2013 – 2023 г. икономиките от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия) растат с два пъти по-бърз темп спрямо еврозоната, борсите остават в сянка, сочи анализът. Представянето на местните индекси изостана доста спрямо глобалните пазари, а акциите продължиха да се търгуват на значително по-ниски нива спрямо останалите региони.

Сред основните причини за разминаването са политическите рискове, които държат настрана чуждестранните инвеститори. От друга страна, в ерата на ниските лихвени проценти финансовите компании, които, характерно за развиващите се пазари, са с най-голяма тежест в индексите, реализираха доста по-незадоволителни резултати.

Източник: Карол Капитал Източник: Карол Капитал

Бурен възход на високотехнологични сектори

Бурният икономически растеж на държавите в Централна Европа през последното десетилетие е съпроводен от структурно изменение на икономиките и ориентация към сектори с висока добавена стойност, сочи анализът. В последните няколко години регионът се превърна и в притегателен център за чуждестранни инвестиции, като през 2022 г. преките чуждестранни инвестиции в Полша надминават 29 млрд. долара, което е почти три пъти повече в сравнение с Германия и с около 7 млрд. долара по-малко от Франция.

Анализаторът отчита и превръщането на Полша в глобален лидер в производството на литиево-йонни батерии, който изостава единствено от Китай. В страната се намира и най-големият завод за литиево-йонни батерии в света, построен от LG Energy Solution.

Анализът има информационен характер и не е препоръка за инвестиционни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още