IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският кредитор Nationwide купува конкурента си Virgin Money за близо 3 млрд. паунда

Сделката ще създаде втория по големина доставчик на депозити и ипотечни кредити във Великобритания

12:15 | 07.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският ипотечен кредитор Nationwide Building Society е договорил закупуването на финансовата компания Virgin Money UK в потенциална сделка за 2,9 млрд. паунда (3,69 млрд. долара), изцяло в брой, която ще създаде втория по големина доставчик на депозити и ипотечни кредити във Великобритания, съобщава Ройтерс.

Общата стойност от 220 пенса на акция на Virgin Money представлява премия от 38% към 6 март и ще бъде финансиране чрез съществуващите парични ресурси на Nationwide.

Nationwide, която е една от най-големите взаимни кредитори във Великобритания, ще остане строително дружество съгласно условията на предварителната оферта, която остава предмет на условия.

Компанията заяви, че сливането ще ѝ позволи да предлага по-широк набор от продукти и услуги на членовете си и да увеличи финансовата си мощ.

„Комбинирана група ще донесе ползите от по-справедливо банкиране и взаимна собственост на повече хора във Великобритания, включително нашия продължаващ ангажимент да запазим съществуващите клонове като част от нашето „Обещание за клоновете“ и водещи нива на обслужване на клиентите“, казва главният изпълнителен директор на Nationwide Деби Кросби.

Сливането ще създаде група с активи за около 366,3 млрд. паунда, със заеми и аванси за около 283,5 млрд. паунда.

Nationwide заяви, че не възнамерява да направи „значителни промени“ в размера на работната сила от 7300 служители на Virgin Money в краткосрочен план. Бордът на Virgin Money заяви, че внимателно е оценил сделката и възнамерява да я препоръча на акционерите си.

Virgin Money е шестият по големина кредитор за банкиране на дребно по активи във Великобритания и има около 6,6 млн. клиенти, с общо кредити за 72,8 млрд. паунда, включително ипотеки за около 57,1 млрд. паунда.

“Макар че е доказателство, че някои по-малки банки в Обединеното кралство в момента са подценени, сделката потенциално ще доведе до повишена конкуренция на пазара на ипотеки и спестявания в Обединеното кралство“, пишат анализатори от RBC Capital Markets.

Nationwide заяви, че ще се стреми да интегрира Virgin Money постепенно в продължение на няколко години, но в средносрочен план Virgin Money ще продължи да работи като отделно юридическо лице с отделен борд на директорите и отделен банков лиценз.

Nationwide има най-голямата мрежа от клонове под един бранд в Обединеното кралство и възнамерява да запази клон навсякъде, където присъства комбинираната група, поне до началото на 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още