IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившата най-висока сграда в Лондон става хотел

Сделката за BT Tower, която е висока 177 метра, е за 275 млн. паунда и се случва в момент на сериозно забавяне на пазара на бизнес имоти

15:21 | 21.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една от знаковите сгради в Лондон - BT Tower, ще се превърне в хотел, след като BT Group прие да продаде обекта на MCR Hotels за 275 млн. паунда (347 млн. долара), предава Bloomberg.

Кулата осигуряваше мрежови операции и антени за свързване, но технологията вече не е необходима. Продажбата е част от плана на британската телекомуникационна група BT за намаляване на разходите и на притежаваните имоти, съобщи компанията в комюнике.

Лондонската кула е завършена през 1964 г. и е висока 177 метра. Тя беше най-високата сграда в Лондон до 1980 г. На най-горния етаж се намираше въртящ се ресторант до 1971 г., а BP използваше етажа като място за корпоративни и благотворителни събития до 1984 г.

MCR Hotels, третият по големина оператор на хотели в САЩ, управлява някои от най-известните хотели в Ню Йорк, включително The High Line Hotel и TWA Hotel на летище „Кенеди“. Компанията планира да преустрои BT Tower в хотел чрез партньорство с базираната в Лондон Heatherwick Studio, която е проектирала съвременната версия на известните червени автобуси Routemaster, Олимпийския факел за игрите през 2012 г. и 16-етажната конструкция Vessel в комплекса Hudson Yards в Ню Йорк.

BT ще има нужда от няколко години, за да опразни сградата заради сложността на работата, съобщи MCR Hotels. Това ще даде време за развиване на проекта и ангажиране с местните общности, допълва компанията.

Сделката е оповестена в момент, когато пазарът на бизнес имоти в света се забавя. Индексът MSCI World Real Estate е отбелязал спад от 18% между началото на 2022 г. и края на 2023 г. след ръста на лихвите и на работата от вкъщи, които подкопават търсенето на големи, централизирани работни пространства.

Първоначално Лондон изоставаше от останалата част от Великобритания във възстановяването на хотелската индустрия, стимулирано от бурното развитие на т. нар. staycation (почивка близо до дома – бел. ред.) и ограниченията за международни пътувания. Оттогава положението се подобри и среднодневните цени в хотелите в града нараснаха с 19% през първите пет месеца на 2023 г., сочи доклад на консултантската компания Savills.

Търсенето от пътуващи по въздух в световен план се очаква да нарасне почти с една пета през следващата година спрямо нивата от 2019 г., затова някои от най-големите оператори на хотели в света очакват, че търсенето ще продължи да се подобрява. Savills прогнозира, че среднодневните цени в хотелите в Лондон ще продължат да растат, но предупреди, че корекция до нивата отпреди пандемията е малко вероятна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още