IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските възгледи в САЩ относно достъпа до кредити остават песимистични

Две отделни проучвания подчертават затегнатите кредитни условия

21:30 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Възгледите на потребителите в САЩ относно по-строгите стандарти за кредитиране остават високи през март, показват две отделни проучвания, цитирани от Bloomberg.

Това подчертава възможността за по-бавен растеж на кредитите, което се често се възприема за предшественик на икономически спад.

Общо 68% от анкетираните очакват, че ще бъде по-трудно да получат кредити през следващата година според проучване на Федералния резерв в Ню Йорк. Това е най-големият дял на респондентите, очакващи по-строги кредитни условия за последните четири месеца.

Проичване на Фед в Ню Йорк. Графика: Bloomberg Проичване на Фед в Ню Йорк. Графика: Bloomberg

Високите нива на дълг и по-високите лихвени проценти, съчетани с години на ускорена инфлация, притискат домакинствата, като това вероятно сочи към по-ниска толерантност към риска сред кредиторите. По-строгите стандарти затрудняват потребителите да получат кредит за закупуване на жилищна, потребителски кредити, кредитни карти и заеми за автомобили.

Отделно, проучване, проведено от Fannie Mae, установи, че 58% от анкетираните смятат, че ще им бъде трудно да получат ипотечен кредит днес. Това е скок с четири процентни пункта от февруари и най-голямото месечно увеличение от септември. Делът на хората, които казват, че ще им е трудно да получат кредит за жилище, се е увеличил с 6 процентни пункта спрямо година по-рано.

От ноември 2015 г. до април 2022 г. мнозинството от потребителите смятат, че ще бъде лесно да получат ипотека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още