IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BNP Paribas намалява, но все пак се оказа над очакванията

По-ниските разходи и силното представяне на бизнеса с корпоративно банкиране са компенсирали спада или липсата на движение при приходите в други бизнеси

10:45 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BNP Paribas отчете спад на печалбата и приходите за първото тримесечие в четвъртък, но все пак надви прогнозите на анализаторите, след като по-ниските разходи и силното представяне на бизнеса с корпоративно банкиране са компенсирали спада или липсата на движение при приходите в други подразделения, съобщава Ройтерс.

Най-голямата банка в еврозоната заяви, че нетната печалба на групата през първите три месеца на годината се е свила с 2,2% на годишна база до 3,10 млрд. евро, задминавайки средната оценка за 2,4 млрд. евро на 19 анализатори в проучване, събрано от компанията.

Приходите през периода възлизат на 12,5 млрд. евро, намалявайки с 0,4%, но също над оценките за 12,2 млрд. евро. Разходите за риск – парите, заделяни за необслужвани заеми – възлизат на 640 млн. евро, което също е под очакванията за 819 млн. евро.

Френският кредитор, който разочарова инвеститорите през февруари, отлагайки ключова цел за рентабилността, запази положителния си тон за 2024 г., потвърждавайки целта си да генерира годишни приходи от над 11,2 млрд. евро.

Банката постави и нова цел за приходите на групата, заявявайки, че очаква те да надвишат продажбите за 46,9 млрд. евро за 2023 г. с над 2% и че ефектите от по-рано обявените икономии ще започнат от второто тримесечие.

Приходите обаче остават без промяна или намаляват в повечето бизнеси на банката.

Приходите от търговско и лично банкиране са се увеличили с 1% до 4,2 млрд. евро – над оценките на анализаторите, но нетните лихвени маржове на френския бизнес са намалели рязко, заяви BNPP.

Нетният лихвен доход се е свил с 8% във Франция през първото тримесечие, тъй като разходите по инструментите за хеджиране на инфлацията са засенчили повишения нетен лихвен доход, каза банката.

Пазарът с банкиране на дребно във Франция, който обикновено е по-малко печеливш от този в други европейски страни заради строгите правила върху ипотеките и спестовните сметки, се оказва труден и за BNPP.

Инвеститорите следят внимателно нетния лихвен доход на банките за да видят дали тласъкът от растящите лихви, които подкрепят рентабилността на банките, започва да отслабва.

Приходите на BNPP от корпоративно и инвестиционно банкиране са се свили с 4%.

Приходите от банкиране на световно ниво са се увеличили с 6,1% благодарение на скок на дейността на капиталовите пазари, например услуги за емитиране на облигации.

Спадът на приходите на бизнеса с търговия с фиксирана доходност, валути и суровини от 20% през първото тримесечие обаче е значително по-лош от този на банките от Wall Street, където понижението бе средно от 3%, посочва Jefferies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още