IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите в САЩ пак се насочват към бонусите на банковите ръководители

Органите искат банките да си връщат възнаграждения при загуби от рискови решения

22:02 | 06.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските регулатори са предприели първа стъпка към налагането на дълго отлаганите правила за бонусите на ръководителите на банки, които предприемат твърде големи рискове.

Правилата биха принудили кредиторите да си връщат част от заплащането, предоставено на такива лидери, пише Bloomberg.

Федералната корпорация за застраховане на депозити, Федералната агенция за жилищно финансиране и Службата на контролера на валутата предлагат банките да са задължени да си връщат възнаграждения на ръководители, поели прекомерен риск, довел до загуби.

Федералният резерв, Комисията по ценни книжа и борси и Администрацията на националния кредитен съюз също финализират подобно предложение.

Планът е далеч по-смел от предложеният през 2016 г., който оставяше възстановяването на средства на преценката на банките.

Индустрията се противопоставя на идеята за обуздаване на бонусите още от 2011 г., когато правилата бяха наложени от Конгреса на САЩ след финансовата криза от 2008 г.

Миналогодишните банкови сътресения, които доведоха до фалита на три от най-големите регионални кредитори в САЩ, възобновиха дебата относно търсенето на отговорност на ръководителите на банки за лошите им решения.

Предложените правила имат за цел да ограничат рисковото поведение, като принудят висшите служители на кредиторите да чакат по-дълго, за да осребрят предоставените им бонуси, докато резултатите от техните решения не станат ясни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още