IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата поиска още 200 млн. лв. дълг

Новият аукцион ще е на 17 октомври, за продажба са предложени ДЦК със срочност пет години и шест месеца при 3,2% годишен лихвен процент

09:57 | 12.10.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На 17 октомври Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност пет години и шест месеца (2008-дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия № BG 20 300 22 219 от 28 септември 2022 г. с падеж на 28 март 2028 г., съобщиха от централната банка.

Номинална стойност на предложеното количество е 200 млн. лева и 3,2% годишен лихвен процент. Датата на плащане ще бъде 19 октомври.

Данни за аукциона. Източник: БНБ Данни за аукциона. Източник: БНБ

Досега от вътрешния пазар са акумулирани около 2,7 млрд. лв., а от външния – 2,25 млрд. евро. Таванът на дълга, предвиден с актуализацията на бюджета от лятото, е 10,3 млрд. лева.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти. Те могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Максималното количество ДЦК, което един участник може да придобие със състезателни поръчки, е в размер 50% от предназначеното за продажба чрез състезателни поръчки количество. Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общия предложен брой.

Участниците в търга трябва да имат предвид и това, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип. Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното, уточняват от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още