IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството тегли все по-скъп вътрешен дълг

Министерството на финансите преотвори емисия ДЦК с падеж 27 юли 2026 г. при 4,47% среднопретеглена доходност

17:48 | 11.10.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавата изтегли дълг в размер на 200 млн. лева при 4,47% годишен лихвен процент, съобщи Българската народна банка (БНБ). На 10 октомври Министерството на финансите преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 10,5 години, деноминирана в лева, с падеж 27 юли 2026 г.

От финансовото ведомство посочват, че общият размер на подадените поръчки достига 230,35 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 1,15. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 263 базисни точки.

Това показва, че рисковата премия за страната се увеличава в сравнение с проведените аукциони през пролетта на аналогични германски федерални облигации. Общата политическа нестабилност в България, свързана с чести парламентарни избори, и по-разхлабената, според служебния финансов министър Росица Велкова, фискална дисциплина вероятно са сред причините за увеличението на рисковата премия.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките с 80%, следвани от застрахователни дружества – 14,5%, пенсионни фондове – 4,5% и гаранционните фондове – 1%, уточниха от Министерството на финансите.

В аукциона са участвали всичките девет първични дилъра на ДЦК.

Министерството на финансите си запазва правото да предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Скъпото държавно финансиране не е проблем само за България. Доходността по всички държавни облигации –  от тези на САЩ до германските, започна да се повишава още от миналата година, но силното ускорение се случи през последните месеци заради обрата в лихвената политика на големите централни банки за агресивно повишаване на лихвите. Това, очаквано, се отразява и на разходите по дълговете. Допълнителен натиск оказват икономическата несигурност, войната в Украйна, а в случая с България – нестабилната политическа обстановка в страната и неяснотата за това дали новият парламент ще успее да излъчи кабинет. 

Таванът на дълга, предвиден с актуализацията на бюджета от лятото, е 10,3 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още