IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 450 млн. лева са платени през виртуалния ПОС на НАП през 2022 г. 

От създаването на системата през 2018 г. до момента са извършени повече от 2,5 млн. трансакции за почти 1,2 млрд. лв.  

10:52 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Онлайн плащането на данъци и осигурителни вноски е една от най-предпочитаните електронни услуги на Национална агенция за приходите. От началото на година досега през т.нар. виртуален ПОС (е-услугата на НАП за плащане с карти) без такси са платени близо 450 млн. лева, а от създаването ѝ през 2018 г. до момента са извършени повече от 2,5 милиона трансакции за почти 1,2 млрд. лв., поясняват от пресцентъра на приходната агенция. 

Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в Портала за електронни услуги на НАП. От приходната агенция уточняват, че за плащането чрез виртуалния ПОС терминал не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод.

Онлайн плащането си остава най-удобният и предпочитан начин за погасяване на задължения. Все повече родители избират да платят данъците и осигуровките си през виртуалния ПОС, тъй като основно изискване за ползването на данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания е да нямат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително събиране. От НАП препоръчват използването на Портала за електронни услуги както за плащане на задължения, така и за подаване на декларации, заявяване на документи, получаване на справки и информация, защото пести време и средства на клиентите.

Междувременно стана ясно, че на над 490 млн. лева възлизат просрочените данъчни и осигурителни задължения, които териториалната дирекция на Национална агенция за приходите във Варна е събрала от началото на годината.

От НАП в морската столица напомнят на длъжниците с неплатени данъци и осигуровки да осъществяват контакт навреме с публичните изпълнители от дирекция „Събиране“. Така имат възможност да получат компетентен отговор на въпросите си, както и необходимата информация и документи, свързани с всички начини за погасяване на дълга. При непогасени в срок задължения се стартира процедура по принудително изпълнение. По тази мярка за периода до 30 ноември са насрочени общо 932 публични продажби на имущество, а събраните суми са над 3 млн. лева. Приходите от търговете постъпват към бюджета за погасяване на неплатени корпоративни данъци и осигуровки на некоректните длъжници.

От началото на годината публичните изпълнители от териториалната дирекция на Агенцията са издали общо 368 разрешения за неотложни плащания на фирми с натрупани просрочени задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още