IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължаването на бюджета ще е в сила до края на юли

Парламентарната бюджетна комисия поиска от финансовото министерство сравнителен анализ за ползване на пари от фискалния резерв

17:30 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новото удължаване на миналогодишния бюджет ще е в сила до края на юли, решиха на второ четене депутатите от парламентарната бюджетна комисия.

На дебат бяха подложени възможностите на бюджета еднократната помощ в размер на 300 лева да се предоставя за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас по Закона за семейни помощи за деца за учебната 2023/2024 г.  Мартин Димитров от „Демократична България“, настоя помощта да е таргетирана, а в зала да се помисли за принципа, по който да се приложи.

Румен Гечев от БСП предложи да се проучи европейската практика при определяне на сумата в зависимост от дохода, като по думите му „този подход звучи логично“.

Разходите на общините

Председателят на комисията и депутат от ДПС Петър Чобанов поиска от Министерството на финансите да прецени как да бъдат разписани разходите за общините. Румен Гечев напомни, че общините са склонни да правят повече капиталови разходи в края на годината.

„Можем да препоръчаме да се обмисли механизъм за дългосрочно бюджетиране в общините и държавата“, заяви заместник-финансовият министър Георги Клисурски.

Неприкосновеният резерв

В редакцията на текстовете депутатите записаха да не бъдат използвани парите, натрупани в Сребърния фонд. Румен Гечев изрично поиска да се запише да не се пипат средства от Сребърния фонд, както и да не се вдига летвата от фискалния резерв при необходимост.

От финансовото министерство увериха, че позицията в управлението на тези средства от държавния бюджет, които са 4,5 млрд. лева, не се отнасят до парите на Сребърния фонд.

Средствата от националния фонд по европрограми се ползват целево без прекомерно влизане във фискалния резерв, който сега е на историческо високо ниво, посочиха от финансовото министерство.

Румен Гечев напомни, че смисълът на резерва е да се използва в определен момент. „За новия бюджет искаме сравнителен анализ какво ще струва на бюджета краткосрочно и дългосрочно, ако средства от него се използват за погасяване на външен дълг или се тегли нов заем.

От финансовото министерство увериха, че няма риск за европейските средства – има график всеки месец и средствата могат да се ползват при необходимост временно в рамките на календарния месец.

Възнаграждения и пенсии

Най-ниската заплата на държавен служител ще бъде 780 лева, решиха още депутатите в парламентарната бюджетна комисия.

Депутатите приеха предложението на Министерството на финансите и депутатите Венко Сабрутев и Георги Ганев от 1 юли да се определят минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по Кодекса за социално осигуряване в размер на 523,04 лв. и максимален размер на гарантираните вземания по от Закона за гарантиране вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя в размер на 1950 лв.

В преходните и заключителните разпоредби на закона депутатите записаха пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, на които е определена чужда помощ, да получават към определената им пенсия добавка в размер 75% от социалната пенсия за старост.

Среща с МВФ

Утре депутатите от парламентарната комисия по „Бюджет и финанси“ ще се срещнат с мисията на Международния валутен фонд, за да представят вижданията си за макроикономическата рамка на държавата. „Но идеята е да споделим и вижданията си за рисковете на фискалната политика“, посочи Петър Чобанов и призова колегите си към по-голяма активност, за да не се ограничат само в задаването на въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още