IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

27 нарушения са установили от НАП по събори през уикенда

Търговците по събори продължават да не издават касови бележки, посочват от агенцията

12:00 | 23.08.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

27 нарушения са установили инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП) след проверки на търговски обекти по време на събора в пловдивското село Искра и фестивала на народната носия в гр. Жеравна, които се проведоха през уикенда, съобщават от НАП.

В рамките на два дни данъчните служители са инспектирали общо 17 заведения, магазинчета, сергии и каравани. Десет от установените нарушения са били в с. Искра, а останалите 17 - в Жеравна.

Установено е, че търговците не са имали фискални устройства и не са издавали касови бележки. Освен това е имало и разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касите на търговските обекти.

В рамките на контролната кампания служителите на НАП са извършили явни и тайни наблюдения, като в проверките се е включил и т.нар. "таен клиент", чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

 „НАП ще продължи да извършва проверки по събори, като няма значение от техния мащаб. Прави впечатление, че в много от проверените обекти са констатирани повече от едно нарушения, което не се дължи само на незнание на правилата. Напомняме на търговците, че служителите на приходната агенция са на разположение да им разяснят как се прилага законодателството, в случай че срещат трудности, но и ще бъдем безкомпромисни при опитите да се укриват приходи. Обръщаме се отново и към потребителите с призив да изискват своя касов бон, тъй като по този начин те осъществяват граждански контрол върху отчитането на приходите, стават гарант за лоялна конкуренция и защитават потребителските си права“, коментира Георги Димов, зам. изпълнителен директор на НАП.

От приходната агенция напомнят, че допълнителна информация за нормативните изисквания за отчитане на продажбите може да бъде получена на телефоните на НАП за консултации. В сайта на НАП търговците могат да видят какви са техните права и задължения при проверка в обекта им от данъчни инспектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още