IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Данъчните промени няма да решат проблема в ресторантьорския бранш

Най-вероятно промените ще доведат до повече приходи, но надали ще се повиши икономическият растеж, посочи икономистът Юлиан Войнов

13:26 | 07.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Предложените данъчни промени няма да решат проблема с изсветляване на доходите в сферата на ресторантьорството, защото той е по-обширен. Това каза пред Nova News финансиста Любомир Дацов във връзка с промените в данъчното законодателство, представени от правителството.

 „Проблемът в този сектор не е единичен. Той е свързан и със земеделието, и с това, че тази индустрия е свързана с развлекателната, особено по морето: алкохол, дрога, проституция. Като се навърже всичко това в една верига, ще видите, че нито един от тези сектори не се облага истински и се контролира от мафията. Нито една държава не дава преференциални условия по този начин, защото половината от този бизнес е в сивия сектор“, каза Дацов.

Според него е необходимо първо да бъдат предприети мерки срещу изпирането на пари, изясняване на собствеността и упражняване на контрол, а чак след това да се премине към увеличаване на данъчните приходи.

Дацов отбеляза, че не е работа на бизнеса сам да се изсветлява. „Работа на НАП е да направи така регулациите, така че всички тези хора да си плащат данъците. Нямам обяснение защо целият сектор, независимо дали е на 9% или на 20%, продължава да плаща горе-долу едни и същи данъци. Това значи, че данъчното законодателство и хората, които контролират спазването му, нямат никакъв принос“, каза още той.

Според финансиста предложените данъчни промени няма да донесат повече пари в хазната, а ще създадат значими разходи за хората от бизнеса.

Икономистът Юлиан Войнов посочи, че има цели сектори, които не се облагат – земеделието и имотите. „Така е направена данъчната система в България, че всъщност насърчава спекулата в тези сектори“, каза той и изтъкна необходимостта от промяна в самия начин на работата им. „Тази диспропорция в облагането, следствие от лобистките интереси през годините, реално облагодетелства богатите, създава условия за спекула, за избягване на данъчни приходи и се отразява на цялото икономическо развитие на държавата“, каза още Войнов.

Той отбеляза, че България е на първо място в ЕС по сива икономика и в най-сивата част са туризмът и ресторантьорския бизнес. Според него държавата търси механизми за изсветляване на този сектор, но има много сериозна съпротива. Войнов посочи, че в предложените от финансовото министерство промени в данъчните закони се тръгва от презумпцията, че по-малкият бизнес по-лесно ще приеме преминаването на друг вид облагане. „Ясно е, че във всяка една мярка от страна на държавата ще има контрамярка от бизнеса да опита да си намали данъчните отчисления“, каза той.

„Най-вероятно промените ще доведат до повече приходи, но надали ще се повиши икономическият растеж, защото, когато се повишава данъчната тежест върху бизнеса, икономическият растеж е жертвата на тази политика“, каза той. Според него в страната в момента се наблюдава проинфлационен модел с ръст на цените на имотите и увеличаване на кредитирането в страната и предлаганите мерки ще урегулират тази част от бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още