IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите искат до 700 млн. лв. допълнително за заплати в бюджета

Според Атанас Кацарчев от КТ „Подкрепа“ трябва да се карантира реален ръст на доходите от 5%

11:21 | 28.11.23 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Синдикатите настояват за между 600 млн. лв. и 700 млн. лв. в Бюджет 2024 за повишаване на заплатите в публичните сфери, така че да се гарантира реален ръст на доходите от 5%. Това стана ясно от думите на Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ “Подкрепа”, пред Нова телевизия. Той посочи, че доходите значително изостават от ръста на цените и разговор по тази тема е воден с финансовия министър Асен Василев.

„Сегашният бюджет не предвижда такъв ръст. Той дори не догонва инфлацията, включително прогнозната за следващата година“, каза Кацарчев. По думите му необходимите средства могат да се вземат от резервите в капиталовите разходи.

„За пръв път виждам бюджет, в който няма кьорава сметка - кое до какво ще доведе като ефект. За кого е този бюджет, кого обслужва. В него няма акцент, няма пари за реформи”, каза икономистът от КТ „Подкрепа“.

Кацарчев изрази и тезата, че нивото на безработица не се отчита правилно, защото безработните могат да останат на бюрото по труда за две години, след което се отписват и така трайно безработните не присъстват в регистри.

Предстои днес депутатите да обсъдят бюджета за 2024 г. в Комисията по бюджет и финанси в парламента. По време на първото разглеждане на финансовата рамка за следващата година предложенията на Министерския съвет бяха отхвърлени, но по-късно срещнаха одобрение в пленарна зала с уговорката, че предстоят промени между първо и второ четене. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
И къде пише,че трябва да се гарантира 5% реален ръст на доходите? Да не е някакъв закон божи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още