IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по бюджет и финанси прие почти изцяло на второ четене законопроекта за бюджетa за 2024 г.*

Комисията по бюджет и финанси гледа на второ четене проекта  

18:16 | 17.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ралица Белчева/БГНЕС
Снимка: Ралица Белчева/БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси прие почти изцяло на второ четене законопроекта за държавния бюджет на България за 2024 г. За приемане остана Приложение номер 3, където са проектите за финансиране на общините. Министърът на финансите обеща да предаде  до 12:00 часа утре в Народното събрание всички предложения, които получи от общините, както и да разгледа всички корекции в предложените проекти, защото депутатите днес намериха в тях технически грешки.

Законопроектът е в работната програма на НС с номер 49-302-01-76 и е внесен от МС на 24 ноември.  През комисията минаха най-вече предложенията на партиите, които подкрепят кабинета. Те са предимно в  предложение за промени със сигнатура 49-354-04-360, подписано от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев, внесено на 15 декември.

Източник на увеличените разходи в предложенията одобрени днес, които трябва да минат и през пленарна зала, са повишените приходи от облагането на хазарта, от ДДС, включително и предварителното деклариране на стоки с висок фискален риск, както и от съкращаване на капиталовата програма.

С промените се предлага се увеличение на заплати в държавните ведомства и финансиране на ремонти и строежи на публични институции, повече пари за култура и за археологически разкопки. 

Партиите, подкрепящи правителството  (ГЕРБ – СДС, ПП- ДБ и ДПС) днес излязоха с общи предложения за промени в проектобюджета за 2024 година. 

Венко Сабрутев, заместник-председател на комисията, по-рано представи част от основните предложения за промени.

Сред предложенията бяха: създаване на фонд "Стамболов" от 5 млн. лева, с които изтъкнати студенти да се учат в престижни университети в чужбина и след това да работят в България; увеличаване на заплатите на педагогическия персонал в детските градини и ясли и допълнително изравняване на разходите за издръжка на децата в тях с около 16,6 млн. лева; създаване на програма, с която училищата, детските градини и храмовете да минат на регулиран пазар на електроенергия, допълни Сабрутев.

"Предлага се приоритизиране на проекта за изграждане на национална детска болница, което няма фискален ефект сега, но е ясен ангажимент, че ще бъде бързо изградена. Предлагаме да се дадат допълнително 500 хил. лева за детски онкоцентър, 4 млн. лева за младежките центрове, допълнителни 5 млн. лева за медицински изделия за хора с увреждания, 10 млн. лева за персонала на БАН, допълнително 2,7 млн. лева за курсантите в МВР, 37 млн. лева за изграждане на център за киберсигурност в ДАНС,  2 млн. лева за заплатите в агенция "Архиви", 200 хил. лева за добруджанските и тракийските институти, 2,6 млн. лева за МВнР и 10 млн. лева за Министерството на иновациите", каза още Венко Сабрутев.

В сектор "Култура" да се предоставят допълнително 68 млн. лева в бюджета за 2024 година, посочиха представители на  бюджетната комисия.

В приходната част на бюджета предлагаме да се вдигнат таксите на хазарт, заяви Сабрутев. Йордан Цонев допълни, че тези такси не са вдигани повече от десет години.

Йордан Цонев посочи, че партиите, които подкрепят кабинета, ще подкрепят отпускането на допълнителни 11,6 млн. лева за заплатите в НСО, ще се дадат и пари за продължаване на археологически разкопки страната. За Конституционния съд ще се отпуснат пари за ремонт на сграда. За регионалните центрове на БТА се отпускат 2 млн. лева, както и 4 млн. лева за Сметната палата и други 20 млн. лв. за текущи ремонти на сгради на МВР, каза Йордан Цонев.

"За първи път в проектобюджета се виждат проектите с тяхното остойностяване. Това е добра стъпка към пълната прозрачност. Следващата година трябва парламентарните комисии да се включат в приоритизиране на проектите", каза министърът на финансите Асен Василев. "Съгласен съм, че подготовката на следващия бюджет трябва да започне по-рано. Изпратихме в парламента в края на вчерашния ден всички общински проекти", допълни министърът на финансите.

(БТА)

*Информацията е актуализирана към 18:34 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 17.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още