IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2024 е окончателно приет от ресорната комисия

Депутатите одобриха списъка с проекти на общините и приложиха в закона методика за повишаване на хазартните такси

10:27 | 19.12.23 г.
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене и последните елементи от Законопроета за държавния бюджет за 2024 г., който предстои да бъде догласуван в пленарна зала.

По време на днешното заседание на комисията депутатите обсъдиха окончателните параметри на Приложение 3 от законопроекта, което съдържа инвестиционните планове на общините за предстоящата година. Председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) уточни, че за проектите, които са в списъка, съответната община трябва да има виза за проектиране и избран изпълнител, ако става дума за проектиране, или виза за строителство и избран строител, и след това регионалното министерство отпуска авансово 20% от сумата, за да започне работата по проекта. 

Депутатите приеха по предложение на Министерството на финансите и методика, по която да се изчислява данъчното облагане на хазарта, след като по време на неделното извънредно заседание на комисията беше решено значително да се повишат таксите за хазарт през Закона за държавния бюджет. Като мотив за решението си те посочиха, че таксите не са вдигани от десет години. 

При лицензите за организиране на хазартни игри като традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и игри със залагания върху случайни събития вече ще се събира еднократна такса от 300 хил. лв. и променлива от 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, припомня БТА. В момента за тези видове хазартни игри таксата за поддържане на лиценз е 15% върху стойността на направените залози за всяка игра.

За лиценз за онлайн залагания се предлага държавната такса от 100 хил. лв. да стане 400 хил. лв., като ще се плаща още и 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. От 100 хил. лв. на 300 хил. лв. се вдига таксата за лиценз за игри в казино със срок на лиценза 5 години, а за лиценз от 10 години от 200 хил. лв. на 600 хил. лв.

Три пъти се увеличава таксата за поддържане на лиценз за игри с игрални автомати със срок на лиценза 5 години - до 75 хил. лв., когато игрите са организирани в населени места до 500 хил. жители, и до 150 хил. лв., когато игрите са организирани в населени места с над 500 хил. жители. 

По време на днешното заседание на бюджетната комисия беше решено по какъв начин да се събира таксата, така че да има равнопоставеност между операторите, получили лиценз през декември на 2023 г., и тези, получили през януари на 2024 г., така че всичи да заплащат по-висока такса. Целта е да бъде ясно разписан режимът на облагане в закона, за да няма своеволия, обясни Йордан Цонев.

Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев заяви, че не вижда правно основание за това на вече издаден лиценз да се променя таксата, но Йордан Цонев посочи, че бюджетната комисия не е съд и ако някой иска да оспори решението, може да сезира Конституционния съд или друг съд.

Днешното заседание се наложи, след като в неделя депутатите решиха да удължат до понеделник на обяд срока, в който общините да могат да изпращат предложенията си за проекти, както и да се изчистят технически грешки на вече подадени предложения. През март списъкът по приложение 3 към Закона за държавния бюджет, което включва именно проектите на общините, ще може да бъде актуализиран с нови предложения.

Преди ден парламентът започна извънредно обсъждане на вече приетите от бюджетната комисия членове от Закона за държавния бюджет за 2024 г. и одобри основните му параметри. Предстои обсъжането на финансовата рамка да продължи и през следващите дни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още