IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия залага продажбата на дълг за 440 млрд. евро през 2024 г.

Доходността от 10-годишните германски облигации намаля с около пет базисни пункта

13:05 | 19.12.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия ще продаде по-малък обем федерален дълг през следващата година, тъй като правителството продължава да намалява помощите за компенсиране на въздействието на пандемията и енергийната криза.

Правителството планира да издаде дълг за около 440 млрд. евро, според изявление, публикувано във вторник от федералната финансова агенция. За сравнение, през тази година беше емитиран дълг за рекордните 500 млрд. евро, пише Bloomberg.

Планът предвижда продажби на облигации на стойност 248 млрд. евро и 165 млрд. евро в съкровищни бонове, както и между 17 и 19 млрд. евро зелени облигации, посочват от агенцията.

Доходността по 10-годишните германски облигации намаля с около пет базисни пункта до 2,03% след обявяването на новината. Това ниво е близко до най-ниското, отчетено през март.

Заемите от федералното правителство на Германия скочиха през 2020 г. заради пандемията. Тогава страната се отказа и от заложената в конституцията дългова спирачка, за да покрие разходите за справяне с последствията от пандемията и за облекчаване на тежестта от скока на цените на енергоносителите заради войната в Украйна.

След като тези кризи отшумяха, министърът на финансите Кристиан Линднер, който председателства фискалните ястреби на Свободните демократи, първоначално настоя германската трипартийна коалиция да възстанови конституционното ограничение за нови заеми още тази година.

Конституционният съд на Германия междувременно ограничи използването на извънбюджетни средства, което преобърна бюджетното планиране на правителството. Затова Линднер беше принуден да се примири със спряна дългова спирачка за четвърта поредна година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още