IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетните разходи за украински бежанци у нас през 2023 г. достигат 26 млн. лв.

За социални разходи са отпуснати 1,5 млн. лева

16:58 | 26.01.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Разходите от бюджета за украинските бежанци у нас през 2023 г. са над 26 млн. лв. Това обяви министърът на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на народния представител Ивелин Първанов от “Възраждане“ в рамките на днешния парламентарен контрол в Народното събрание, предава БТА.

Разходите на Министерството на туризма през 2023 г., основно към хотелите с настанени украински бежанци, са за 56,2 млн. лева. От тях 37,6 млн. лева са дължими суми за 2022 г., които са изплатени през миналата година. Така направените разходи от това ведомство в подкрепа на украинските бежанци през 2023 г. са в размер на малко под 20 млн. лева, каза министърът.

За социални разходи от бюджета на Министерството на труда и социалната политика са отпуснати 1,5 млн. лева, като са изплатени еднократни помощи на 4076 разселени от Украйна лица с предоставена временна закрила.

В областта на здравеопазването са предоставени 4,7 млн. лева през 2023 година по бюджета на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК). Така общо разходите за 2023 г. от държавния бюджет възлизат на 26,2 млн. лв., отчете Василев.

“По Програма “Развитие на човешките ресурси“ е оказана временна подкрепа за интеграция на пазара на труда, при същите условия като за българските граждани, като общата помощ е 6,8 млн. лева, предоставена на работодатели при наемане на нови лица“, каза още министърът на финансите.

По оперативната програма за храни, или основно материално подпомагане, са финансирани процедури, осъществявани от Агенцията за социално подпомагане, за предоставяне на базова помощ чрез ваучер за храна на стойност 100 лева, приоритетно отпускани на деца и на техни родители, в размер на 3,9 млн. лева.

Разходите по програмата за развитие на човешките ресурси и за ваучерите за храна са изцяло европейски средства, заедно с разходите за интегриране на пазара на труда, които са по ReactEU, каза Асен Василев.   

"Голямата част от разходите, които правим, са възстановени по програми на ЕС, така че натоварването върху бюджета на българската държава и българския данъкоплатец е минимално. Още повече, че голяма част от украинските граждани са интегрирани на пазара на труда и си плащат данъци и осигуровки като всички други български граждани,“ коментира министърът на финансите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
sssaaa
преди 3 месеца
Стига сме плащали за тези Украински бежанци. Крайно време е да ги депортиратме обратно в Родината им. Ние не дърпаме без крака! Трябва да мобилизираме всички жени във въоръжените сили на Украйна, депутат от Радата Совсун.Конституцията казва, че всички граждани трябва да защитават страната."Този въпрос е справедлив и напълно съответства на разпоредбите на Конституцията на Украйна." Да започнем с Дезертиралата Ушшанннка! После и всички останали на хранилка настанени при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още