IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: В България има пари и е лесно да бъде управлявана, но трябва друга фискална политика

При влошена перспектива за вземане на заеми от пазарите за финансиране на дефицити на България ще ѝ се наложи да вдигне данъците, предупреди Никола Янков

21:59 | 25.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавата е в много добро състояние и би трябвало да се управлява доста лесно, в сравнение с периоди, когато нямаше никакви пари, но трябва да имаме съвсем различна фискална политика оттук нататък. Това мнение изрази икономическият анализатор Никола Янков, финансист, бивш зам.-министър на икономиката пред БНР.  

Той изтъкна, че реториката, че има "някакви мини, проблеми, трагедии и катастрофи" не отговарят на реалността.  

Според Янков най-вероятно ще има предсрочни парламентарни избори, защото не се вижда вариант за съставяне на правителство, след като "първият мандат е приключен и има заявка, че вторият няма да бъде използван сериозно".

„Сценарият, към който вървим, е избори 2 в 1 през юни, но това не е трагедия, а по-скоро яснота, защото политиката на държавата по отношение на публичните финанси, беше непредсказуема и единственото, което се знаеше, беше заявката за все по-големи харчове всяка година“, коментира икономическият анализатор.

Според него правителството "Денков" нямаше политически цели да постигне конкретни резултати в икономиката, защото „еднолично се управляваше от Асен Василев“.

„Шансът е да имаме нови министри, които да предложат нови решения, които да са консултирани с бизнеса този път, за разлика от предишните 2-3 години, когато нямаше почти никакъв диалог между частния сектор и управляващите“, смята финансовият предприемач.

Никола Янков напомни, че през последните девет месеца България има слаб икономически ръст въпреки рекордните разходи на държавата – под 2% годишно, има висока инфлация, която задълбочава социалното неравенство, има почти нулеви чужди инвестиции.

Икономистът подчерта, че МВФ не казва, че трябва да се махне плоският данък, а че трябва да се намерят източници за финансиране на бюджетните дефицити и това е един от вариантите. И обясни, че МВФ е последователен в своята политика и позиции, че държавата трябва да преразпределя по-малка сума в икономиката, като изземва по-малко чрез данъци и да харчи по-малко през бюджета.

"При влошена перспектива за вземане на заеми от международните пазари на България ще ѝ се наложи да вдигне данъците. Това е един от внушените изводи в документа на МВФ, който е правилен, т.е., ако не можем да вземаме заеми и да финансираме дефицитите, ще трябва да вдигнем данъците“, обясни Никола Янков.

Той посочи, че България има "много ефективна данъчна система с много нисък процент разходи за събиране на приходите, защото става лесно изчисляването и данъците са достатъчно ниски, така че голяма част от хората да ги плащат доброволно".

"Ако вдигнете данъците, ще минем във варианта, където по-високи данъци водят до по-ниски приходи за бюджета, защото хората ще престанат да ги плащат и ще се върнем в 90-те години, когато данъците бяха високи и почти никой не ги плащаше", предупреди икономическият анализатор.

Той се надява да се предложат социални политики, които не правят бюджетни разходи и не вдигат инфлацията с „хеликоптерни пари“. Янков преценява, че само по този начин може да се ограничи социалното неравенство. Никола Янков напомни, че в коалиционните разговори, които приключиха неуспешно, нямаше политики за финансови приоритети. Той се надява дебатът да се измести „от личностните особености на характера на този или онзи и неговата биография с грешки или попадения в изказванията му, към реални попадения в политики, които да водят към стимулиране на чужди инвестиции, заетост и икономически растеж“.   

Янков смята, че хората, които са компрометирани, не трябва да участват в управлението на страната. „Не трябва да има 20 човека, които да са абонирани за министерски постове, България е доста „шарена страна“. Има хора, които могат да поемат ангажименти и да ги изпълняват по-сериозно, и по-съвестно от тези, които наблюдавахме до момента“, категоричен е икономическият анализатор. И очаква да има политики за изпълнение, които да се заложат в бъдещ програмен документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още