IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щ. Ножаров: Капиталовите разходи от бюджета трябва да увеличават публичното благосъстояние

Борбата с неравенствата изисква цялостен подход, а не фиксация върху данъците, коментира доклада на МВФ икономистът

10:50 | 21.03.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Международният валутен фонд посочва, че капиталовите разходи от бюджета не трябва да се използват като антицикличен буфер, а да се изразходват по предназначение, за да се увеличава публичното благосъстояние. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р Щерьо Ножаров, главен секретар на УНСС по бюджет и финанси и икономически съветник в БСК, след приключилата редовна годишна мисия на фонда у нас.

Икономистът обясни, че това означава обществените блага да се увеличават – пътища за общо ползване, паркове и градини, стадиони, болници, училища. „Сега ние режем капиталовите разходи, за да се похвалим, че сме на излишък или имаме дефицит. И МВФ казва – за да намалите неравенствата, трябва да изразходвате капиталовите си разходи така, както ги планирате, а не те да бъдат една фалшива мярка“, отбеляза доц. Ножаров.

По думите му акцентът в посланията на доклада на Международния валутен фонд е, че един от проблемите на България, а там са идентифицирани няколко, са големите неравенства и по стандартите на ЕС. „Фондът представя различни подходи и мерки за преодоляването на тези неравенства, включително и подобряване на качеството на образованието, посочи икономистът. – България трябва да оправи данъчната, осигурителната и образователната си система“.

Той отбеляза, че докладът на МВФ разглежда икономическата и финансовата система цялостно и не трябва да се вади един единствен елемент, в случая – плоския данък, който се разглежда като една от потенциалните мерки.

 „Първо, плоският данък в България не е плосък в момента, подчерта доц. Ножаров. – Плосък данък означава еднаква ставка върху еднаква основа. А ако отворим сайта на НАП, ще видим, че има девет категории данъчни облекчения, с които основата се свива. И 90% от тези мерки са социални. Това категорично не е плосък данък“.

Според него МВФ може би има предвид модифицирането на тези облекчения и засилването на определени социални акценти при тях, което беше изтълкувано погрешно като въвеждане на прогресивен данък. Икономистът припомни, че прогресивен данък съществуваше в България. „Той не даде добри резултати, тъй като събираемостта при плоския данък е по-висока. При прогресивния данък има по-голямо укриване на данъци“, обясни доц. Ножаров.

Защо не трябва да има промяна в осигуровките? Къде трябва да се реформира образованието? Само сивият сектор ли е причина да има корупция у нас? Може ли да станат регулаторите ефективни като БНБ? Какви трябва да бъдат правителствените политики за въвеждане на еврото? Променя ли се бизнес средата заради политическата криза?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още