IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джентилони: ЕС се нуждае от централно министерство на финансите, за да емитира еврооблигации

ЕС ще има огромна полза от трайно сигурен актив, съизмерим с размера на неговата икономика, смята еврокомисарят

15:04 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Паоло Джентилони смята, че Европейският съюз трябва да създаде централно министерство на финансите, което да помага за общи финансови нужди чрез емитирането на еврооблигации. Това се случва в момент, в който блокът е изправен пред значителни разходи за укрепване на своя отбранителен сектор.

„Нямам никакво съмнение, че ЕС ще има огромна полза от трайно сигурен актив, съизмерим с размера на неговата икономика“, каза той на конференция в Брюксел, цитиран от Bloomberg. „Също толкова убеден съм, че нашата крайна цел трябва да бъде създаването на централен фискален капацитет за целия съюз“, добави той.

Войната на Русия в Украйна и възможността за втори президентски мандат на Доналд Тръмп подхраниха дискусии в Европа за това как да се увеличат разходите за отбрана и сигурност. Миналия месец лидерите на еврообщността за първи път в официална обстановка обсъдиха възможността за издаване на съвместни облигации за финансиране на разходите за отбрана - потенциално трансформиращо събитие, което би предвещало значителна консолидация на блока.

Джентилони посочи, че институции, включително Международният валутен фонд, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Европейската централна банка, са подкрепяли подобни идеи в миналото. Европейската комисия отказа да включи тези предложения, когато ЕС обсъждаше реформата на фискалните правила, предвид трудността на дебата, посочи още еврокомисарят.

„Но сега е моментът да започнем тази дискусия“, добави той.

На този фон еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон призова блока да обмисли изразходването на 100 млрд. евро, докато Брюксел се стреми да увеличи производството на всичко - от боеприпаси до системи за противовъздушна отбрана.

Но дискусията за общи облигации за финансиране на разходите за отбрана е изправена пред трудна битка. По време на среща на върха миналия месец нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че съвместният дълг за отбрана е „червена линия“. Това би било една много фундаментална стъпка, която не подкрепям, коментира той. „Аз съм за колектив от суверенни държави, а не за федерация“, изтъкна Рюте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още