IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P Global повиши рейтинга на Турция заради по-ортодоксалните икономически политики

Въпреки че оценките са положителни рейтингът на страната остава с няколко степени под инвестиционния

16:30 | 04.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кредитният рейтинг на Турция беше повишен от S&P Global Ratings, като агенцията се позова на връщането на турското правителство към по-ортодоксални икономически политики, съобщава Bloomberg.

S&P Global повиши дългосрочния суверенен рейтинг на Турция с една степен по-високо до B+ от B, с положителна перспектива.

„След местните избори в Турция, ние вярваме, че координацията между паричната, фискалната политика и политиката на доходите ще се подобри на фона на външно балансиране“, изтъква S&P Global. „Политиците са настроени да продължат с усилията за охлаждане на ускорената инфлация чрез комбинация от парично и кредитно затягане, по-малко щедри споразумения за заплатите и постепенна фискална консолидация“, добавя агенцията.

S&P Global повиши рейтинговата перспектива на страната до положителна през ноември в опит да признае преминаването на Турция към по-ортодоксални икономически политики и рязкото повишаване на лихвените проценти на централната банка за ограничаване на инфлацията.

След преразглеждането на перспективата централната банка на Турция повиши лихвения си процент с още 1000 базисни пункта до 50% от 40% и обеща да направи „всичко необходимо“, за да ограничи инфлацията, която се ускори до 69,8% на годишна база.

Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на Турция по-рано тази година до B+ , докато Moody's повиши перспективата си до положителна, като в същото време потвърди рейтинг B3. Въпреки че оценките са положителни рейтингът на страната остава с няколко степени под инвестиционния.

Мехмет Шимшек, министър на финансите на Турция, по-рано заяви, че очаква допълнително покачване на кредитния рейтинг.

„Положителните резултати от нашата програма са отразени в решенията на агенциите за кредитен рейтинг“, изтъква Шимшек в публикация в социалната платформа X. „Положителните перспективи на S&P, Fitch и Moody's предвещават по-нататъшно повишаване на рейтинга“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 04.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още