IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптотреската в Тексас може да се нуждае от ток колкото за целия щат Ню Йорк

Миньорите, подали заявка за включване към електропреносната мрежа на Тексас, са достатъчно, за да изразходят 33 гигаватчаса електричество

12:51 | 29.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nitashia Johnson/Bloomberg
Снимка: Nitashia Johnson/Bloomberg

Криптовалутите може и да поевтиняват през последната година, загубвайки значителна част от цената си, но това изглежда не плаши много миньорите, особено тези в Тексас. Те увеличават натиска си за разширяване на бизнеса далеч отвъд първоначално очакваното от властите и заплашват да увеличат драстично употребата на електричество в щата.

Миньорите, подали заявка за включване към електропреносната мрежа на Тексас, са достатъчно, за да изразходят 33 гигаватчаса електричество, съобщава Съветът за сигурност на електропреносната мрежа на Тексас, който управлява системата, в имейл от петък. Това е с една трета повече от размера, който главният изпълнителен директор на мрежовия оператор заяви през април, че властите очакват да се оползотвори през следващото десетилетие. Това също така е достатъчно за захранването на целия щат Ню Йорк, съобщава Bloomberg.

Говорител на мрежовия оператор заяви, че властите очакват да разполагат с достатъчно електроцентрали за увеличеното търсене. Миньорите тепърва обаче ще се нуждаят от одобрение от съвета, преди да станат част от мрежата. Капацитетът, търсен от криптоминьорите. Графика: Bloomberg Капацитетът, търсен от криптоминьорите. Графика: Bloomberg

Растящият интерес към добив подчертава колко привлекателен остава Тексас за миньорите, макар че цената на биткойна спадна с 50% през последната година. И макар че голяма част от тези миньори може никога да не отворят обект, то само броят кандидатстващи за достъп повдига въпроси за това дали мрежата, която рухна по време на смъртоносната зимна буря през 2021 г., ще може да отговори на търсенето на електричество.

Криптоминьорите в момента отговорят за около 1,2 гигавата електроенергия от търсенето в Тексас, показват данни на Тексаския блокчейн съвет, който представлява миньорите. Това е достатъчно за захранването на около 24 хил. жилища. През последните четири месеца броят на миньорите, поискали да се вържат към мрежата, се е увеличил двойно.

Щатът привлича миньори с по-евтиното си електричество, изобилието на възобновяема енергия и бизнес ориентираните си регулации. Тексас има една от най-евтините цени на тока за потребителите на едно, възлизащи на средно 7,57 цента за киловатчас през юни – с една трета по-малко от средното за страната, показват данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ. Тук също така има и повече енергия от вятърни генератори от който и да е било друг щат в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
това може би е най глууупавия начин за пилеене на ресурс измислям някога от човечеството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Криптоминьорите да отиват в Украйна - там вече имат ток в изобилие, пък и не е скъп :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още