IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокчейн трилемата, която спъва криптовалутите

Децентрализиране, сигурност, способност за увеличаване на мащаба - системата изглежда не може да има и трите

21:59 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повечето успешни иновации поемат по пътя си по сходен начин: създавате нещо, което хората искат, и когато продажбите започнат да се увеличават, икономиите от мащаба правят производството по-евтино, създавайки още търсене. При криптовалутите обаче нещата не са толкова прости. Докато активността при токени като биткойна и етера се увеличава, то става все по-бавно и по-скъпо да се записват и обезпечават трансакциите, пише Bloomberg.

Правени са различни опити за решаване на този проблем, но всички те или правят системата по-уязвима за недобронамерени участници, или разводняват децентрализирания модел, който е ключов за привлекателността на криптосектора. Тази „блокчейн трилема“ (схващането, че децентрализираните мрежи могат да предложат само две от три ползи по едно и също време – децентрализиране, сигурност, способност за увеличаване на мащаба, бел. ред.) е едно от най-трудните предизвикателства пред масовото приемане на криптотехнологията.

Какво представлява проблемът?

Публичните блокчейни са двигателите на криптовалутите. Тези дигитални „счетоводни книги“ записват баланси, договорни кодове и други данни, използвайки сложни дигитални ключове. Фактът, че тези записи са публични и не могат да бъдат изтрити, променени или копирани, поражда доверието, необходимо за работа по блокчейна без нуждата от посредници. Това доверие е подсилено допълнително от дублирането и потвърждаването на информацията от множество компютри в една мрежа. По тази причина много от първоначалните блокчейни не могат да обработват повече трансакции от тези, с които се справя единичен компютър в мрежата.

Това може да доведе до претоварване на блокчейните от обема работа, което води на свой ред до забавяния и прекомерни разходи за потребителите, особено при интензивна криптопазарна активност. Към септември блокчейнът на биткойна не може да се справи с повече от около седем трансакции на секунда, а при етериума ограничението е до около 15 на секунда.

Защо е трилема?

Защото разширяването на блокчейн отвъд дадена точка неминуемо компрометира две от фундаменталните му характеристики – децентрализираната му структура, която дава прозрачност и потребителско доверие за независимото функциониране от трети страни и правителства, както и сигурността (защита на данните от хакери). Накратко: може да имате разрастване на мащаба, децентрализиране или сигурност, но не и трите заедно.

Това очакваше ли се като развитие?

Да. Експертът по компютърни науки Хал Фини, който е получател на първата биткойн трансакция от т. нар. създател на криптовалутата Сатоши Накамото, предупреди още в началото, че блокчейните според оригиналния им проект не могат сами да се разрастват. Тогава той предложи прибавянето на една проста и по-ефективна вторична система към основния блокчейн. „Самият биткойн не може да се разрасне така, че всяка една финансова трансакция в света да бъде изпратена до всички и включена в блокчейн веригата“, написа Фини във форум през 2010 г. Съоснователят на блокчейна на етериума Виталик Бутерин формулира термина „блокчейн трилема“ през 2017 г.

Има ли решение?

Има някои иновации, с които да се подобри представянето на блокчейните, но поглед отблизо показва, че те просто разводняват или децентрализацията, или сигурността за сметка на мащаба. Ето някои възможности:

По-големи блокове: блокчейнът е изменен така, че да обединява трансакции в по-големи пакети, преди да бъдат валидирани и прибавени към мрежата. Това може да се постигне като се създаде нова мрежа от вече съществуващата – процес, известен като „forking“ (от fork, на англ. вилица – бел. ред.). Bitcoin Cash е едно от най-известните такива разклонения.

Нови слоеве: протокол, изграден върху съществуващ блокчейн, който може да борави с трансакции независимо – нещо, наподобяващо повече на това, което Фини предлага. Примери за тези т. нар. Layer-2 (слой-2 – бел. ред.) протоколи са Polygon на етериума и Lightning Network на биткойна.

Разбиване: разделянето на групи данни на по-малки части, за да се разпредели тежестта от изчисленията и съхранението по-равномерно в мрежата. Информацията в един такъв къс може да бъде споделяна, така че мрежата да се поддържа децентрализирана и сигурна.

Какъв е ефектът от трилемата?

Това не бе проблем, когато криптовалутите бяха просто една нишова технология, използвана от ядро ентусиасти. Сега когато традиционните финанси и други мейнстрийм индустрии се обръщат към блокчейна, тези ограничения стават все по-голяма пречка. Периодичното претоварване и високи такси при етериума доведоха до загубата му на пазарен дял при децентрализираните финанси спрямо конкурентни блокчейн вериги като Binance Smart Chain и солана, които могат да са по-бързи и евтини, тъй като могат да използват по-малко участници за нареждане на трансакции.

Между началото на 2021 г. и септември 2022 г. пазарният дял на етериума при децентрализираните финанси под формата на заключена стойност е намалял до 58% от 96%, показват данни на платформата Defi Llama. Поддръжниците ѝ се надяват да успеят да преодолеят тези проблеми, когато се промени начина, по който платформата нарежда трансакциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още