IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Defi BOT - изкуствен интелект помага в управлението на криптоактиви

Това e съвършено нов начин за управление на средства, разказва финансистът

09:00 | 13.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Какво представлява децентрализираният продукт DeFi BOT, за справянето с подводните камъни на криптопазара и субективният фактор в търговията разговаряме с финансиста с 34-годишен опит в борсите и борсовата търговия Бисер Манолов.

Г-н Манолов, разкажете ни повече за децентрализирания продукт DeFi BOT, който позволява на потребителите да държат парите си в криптовалута, без да ги заключват или да изпращат средствата си на трета страна. Какви са възможностите, които предлага?

- DeFiBot e съвършено нов начин за управление на средства. Ако ми разрешите да бъда малко по-агресивен в прогнозите си – това е бъдещето на индустрията за управление на активи. Защо? Считам, че е право на всеки инвеститор в какъвто и да е продукт да има 24/7 достъп до своите средства. Нашият продукт е базиран точно на тази философия – средствата ви никога не напускат сметката ви, а ние ги управляваме. Вие нямате така нареченият „риск от фалит на контрагента“. Всичко опира до желанието Ви и разбирането Ви за носене на риск. Това, което ние предлагаме, е алгоритмичен модел за търговия с най-висока степен на управление на риска. Системата е изцяло авторска и изцяло базирана на алгоритъм. Това означава, че сме пренебрегнали субективния фактор, който много често е базиран предимно на емоционалното състояние на трейдъра, а не на рационалното поведение на база конкретна пазарна ситуация.

Бисер Манолов
Снимка: Личен архив

Бисер Манолов има 34-годишен опит в борсите и борсовата търговия. В годините от 1989 до 2002 г. той преминава от търговец на парични и финансови пазари през търговия на ценни метали, облигации, деривати и валутна търговия в „Булбанк“. Пет години се специализира в управление на портфейли. В годините от 2002 до 2011 г. е председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Един от основателите на Българската дилърска асоциация.

Какво роди нуждата от създаване на подобен продукт?

- Изцяло нуждата на пазарните участници в криптоиндустрията. Няма спор, че сме свидетели на фундаментално различното поведение на едно ново поколение, което иска да изгради своя среда за правене на бизнес със своите правила, различни от традиционните практики. Няма да навлизам в подробности, доколко това е само положителен или само негативен факт, но ситуацията е такава, каквато е и ние сме длъжни да следваме тенденциите. Извън чисто пазарните фактори съм длъжен да кажа, че хората в нашия екип са убедени криптоентусиасти, което означава че не търсим единствено и само материалния ефект, а по-скоро влагаме и голяма част от нашите чисто човешки разбирания за бъдещето на финансовия свят.

Вашият DeFi BOT е на базата на изкуствения интелект. В бързопроменящата се среда на криптовалутите, където всеки ден предлага ново предизвикателство, как това ще е от полза на потребителите?

- На Wall Street вече близо 80% от всички трейдове са базирани на алгоритмични модели, които изцяло се извършват от компютри. Колкото и да не ни се иска, вече скоростта при взимането на решения в съвременния финансов свят излиза извън капацитета на човешките възможности. Това е факт, а не моя позиция. Както казах вече, емоционалното поведение плюс неглижирането при поемането на неразумен риск е най-бързият начин да си загубите скоростно парите на борсата. Това е и посоката на развитие на нашият бизнес модел, която искаме да споделим чрез продуктите ни с нашите клиенти.

Ами рискът? Как продуктът успява да преведе инвеститорите през подводните камъни на криптотърговията?

- В екипа преминахме през много дебати точно по отношение управлението на риска. Към момента споделяме философията, че атрактивната доходност се базира най-вече на умелото управление на риска (минимален брой губещи сделки), а не прекомерното поемане на неразумен риск (агресивен ливъридж). Имаме няколко собствено разработени бота и всички те са тествани най-вече в динамична жива среда, с големи ценови флуктуации най-вече от гледна точка управление и контрол върху риска.

DeFiBot търгува, използвайки API ключ, генериран от потребителя, и няма достъп до неговите средства, не ги държи заключени и потребителят може по всяко време да разполага с тях. Разкажете ни повече за това иновативно спрямо конкуренцията решение.

- В момента, в който заявите желание да се възползвате от продуктите ни след съответната регистрация, всичко става изключително бързо. Образно казано, API ключът представлява връзката между средствата ви по вашата сметка (единствено и само вие избирате какъв размер от тях желаете да бъдат управлявани) и нашия БОТ. Всичко е описано по възможно на опростеният вариант на сайта ни.

Блокчейн технологията в основата на криптовалутите е определяна от мнозина като технология, предлагаща редица възможности. Какво породи партньорствата Ви с Bonex? Какви са предимствата за неговите потребители?

- Bonex е най-голямата българска криптоборса и нещата дойдоха по естествен начин. Плюс това собствениците са изключително прокрипто ориентирани хора, което спомогна проектът да се развие бързо. Убеден съм, че това е едно дългосрочно сътрудничество, от което ще се сътворят много иновативни продукти.

Кое очаквате да е „следващото голямо нещо“ при криптовалутите? Накъде гледа екипът на DeFi BOT?

- Следващото „голямо нещо“ при криптовалутите са продуктите на Invicus. Шегувам се, а може би не. Вие преценете.

Последна актуализация: 15:52 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още
Финанси виж още