IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойн се повиши до над 21 хил. долара

Криптовалутата поскъпва за 11-ти пореден ден

10:17 | 14.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойн се повиши до над 21 хил. долара заради оптимизма, че криптовалутата може би е достигнала дъното си, а инфлацията – своя връх.

Най-голямата криптовалута поскъпна със 7,5% до 21 299 долара, като отбелязва 11-ти пореден ден на поскъпване. Цената ѝ не е била над 20 хил. долара от 8 ноември, пише Bloomberg.

Втората по големина криптовалута етер поскъпва с 9,7%. Други токени, например кардано, също отбелязват силни ръстове, допълва медията.

Общата пазарна капитализация на криптовселената се повиши над 1 трлн. долара за първи път от началото на ноември, според данни от CoinGecko.

Ръстовете на криптовалутите идват на фона на доклада за потребителските цени през миналата седмица, който показа спад на инфлацията през януари спрямо нивата от декември. Заради забавянето на инфлацията Федералният резерв на САЩ се очаква да премине към по-малко увеличение на лихвените нива.

„Криптоактивите се представят добре след данните за по-меката инфлация, което предполага, че корелацията на крипто с макроикономическите условия не е прекъсната“, коментира Шон Фарел, ръководител на стратегията за цифрови активи във Fundstrat. Според него е много вероятно абсолютното дъно на цените на криптоактивите да е достигнато.

Цената на биткойн се движеше в тесен диапазон между 16 хил. и 17 хил. долара в продължение на седмици преди този пробив. Движението нагоре изненада късите позиции, които през пет от последните шест дни надхвърлят 100 млн. долара дневно като стойност. За събота сумата е най-висока – 296 млн. долара.

„Забавянето на инфлацията и съобщението, че ликвидаторите на FTX са възстановили активи за 5 млрд. долара дадоха на криптопазарите импулс, макар и те още да са обхванати от мечи настроения“, коментира Хейдън Хюз, главен изпълнителен директор на платформата за социална търговия Alpha Impact.

Според него пазарите са набрали положителна инерция преди срещата на Фед по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още