IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млн. долара за биткойн? Кати Ууд смята, че е напълно възможно

„Дългосрочните шансове за биткойна се засилват“, коментират стратези в годишния доклад „Големи идеи“ на ARK Investment Management

08:35 | 03.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кати Ууд. Снимка: Bloomberg LP
Кати Ууд. Снимка: Bloomberg LP

Дори и след ужасната 2022 г. за биткойна фирмата на инвеститора Кати Ууд остава вярна на една от най-смелите прогнози за цената на токена досега: че тя ще надмине 1 млн. долара през следващото десетилетие.

„Дългосрочните шансове за биткойна се засилват“, коментират стратези в годишния доклад „Големи идеи“ на ARK Investment Management. „Въпреки турбулентната година биткойнът не трепна. Основите на неговата мрежа се подсилиха и базата от хора, които държат притежанията си, е станала по-дългосрочнa“, се казва още в текста.

Това, че прогнозата е приблизително 4200% увеличение от сегашната цена на монетата от почти 24 хил. долара, изглежда не притеснява Ууд и компания. Главният инвестиционен директор на ARK е известна със смелите си прогнози и дълго време призоваваше за достигане на това ценово равнище.

И макар през 2020 г. нейният флагмански фонд ARK Innovation ETF (ARKK) да донесе възвръщаемост от 150%, то през 2022 г. той отчете най-лошото си представяне някога. ARKK се срина с 67% тази година.

Компанията на Ууд очаква биткойнът да стигне цена от 1,48 млн. долара през 2030 г. – най-бичата прогноза за монетата, като 258 500 долара е мечата прогноза, а 682 800 долара основната.

Стратезите посочват, че монетата отчита положителна годишна възвръщаемост в краткосрочен план, а според други данни верните на биткойна почитатели остават фокусирани върху фундамента. Т. нар. хаш рейт на биткойна – размерът изчислителна мощ, използвана за добив и обработка на трансакции в мрежата – която расте вече 12 поредни години, също се приема като фактор за оптимистичните прогнози.

Но прогнозата на ARK в момента може би изглежда една идея по-прозорлива, като се има предвид, че както биткойнът, така и ARKK бележат рали от началото на годината на фона на надеждите, че Федералният резерв ще смекчи паричната си политика. Ръстът от близо 29% на ARKK през януари бе един от най-добрите месеци за фонда изобщо. Биткойнът пък отчете най-доброто начало на годината от 2013 г., прибавяйки близо 40% към цената си през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
Jorkata
преди 1 година
Конкретно тая каквото каже - смятайте го точно по обратния курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Как не се уморихте да давате глас на такива сектанти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още