IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондът Galois спира дейност, след като половината му активи остават блокирани във FTX

Galois Capital управляваше активи за около 200 млн. долара и бе един от водещите фокусирани върху криптовалути фондове

11:45 | 20.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хедж фонд, който бе една от най-високопрофилните жертви на скандала с FTX, тъй като половината от активите му се оказаха заключени във фалиралата криптоборса, реши да приключи дейност и да върне оставащите си средства на инвеститорите.

Galois Capital, който миналата година управляваше активи за около 200 млн. долара и бе един от водещите фокусирани върху криптовалути фондове, е съобщил на инвеститорите си, че е спрял търговията и излиза от всички позиции, тъй като вече не е жизнеспособен. Това показват документи, видени от Financial Times.

„Като се има предвид колко тежка е ситуацията с FTX, не смятаме, че е възможно да продължим да управляваме фонда от финансова и културна гледна точка“, пише съоснователят Кевин Джоу в писмо. „Още веднъж, съжалявам ужасно за настоящата ситуация, в която се намираме“, допълва той.

През ноември FT съобщи, че Galois, въпреки че е успял да изтегли пари, все още има около половината от активите си във FTX.

В ситуация, наподобяваща Lehman Brothers през 2008 г., хедж фондове се оказаха с милиарди долари, заключени в криптоборсата – която мнозина виждаха като една от най-доходоносните платформи в сектора.

Около 1 млн. кредитора бяха установени в рамките на делото за фалита на FTX в Делауеър. Нейният основател Сам Банкман-Фрийд трябва да бъде съден през октомври по обвинения в измама, по които пледира „невинен“.

Според писмото на Galois в рамките на закриването на фонда клиентите ще получат 90% от парите си, които не са блокирани по сметките на FTX. Останалите 10% временно ще бъдат задържани, докато се водят преговори с администраторите и одиторите на борсата.

От Galois не са отговорили на запитване за коментар на FT.

Джоу, който преди това е работил за дигиталната борса Kraken, е известен с ранните си критики на криптовалутата луна и свързания стейбълкойн terraUSD още преди техния крах миналата година. Голяма част от търговията на Galois бе подобна на маркет мейкър, което му позволяваше да прави малки печалби от търговията на други инвеститори.

„Цялата трагична сага, започваща с краха на луна до кредитната криза на 3AC (Three Arrows Capital) и до провала на FTX/Alameda със сигурност върна назад криптопространството значително“, посочва Джоу. „Въпреки това аз, дори сега, оставам с надежда за дългосрочното бъдеще на криптовалутите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още