IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Binance.US се отказа от сделката за покупката на Voyager за 1 млрд. долара

Решението е факт след месеци на съпротива от страна на редица федерални и щатски регулатори

13:52 | 26.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Binance.US анулира споразумение за покупката на фалиралия криптоброкер Voyager Digital Holdings по-малко от седмица след като федералните регулатори в САЩ се отказаха от усилията си да спрат сделката в съда, съобщава Bloomberg.

Решението е факт след месеци на съпротива от страна на редица федерални и щатски регулатори. В позиция от Binance.US посочват, че „враждебният и несигурен регулаторен климат в САЩ е внесъл непредсказуема оперативна среда, отразяваща се на цялата американска бизнес общност“.

От Voyager, на свой ред, посочиха в Twitter, че „макар това развитие да е разочароващо, нашият план по Глава 11 (за фалит, бел. ред.) позволява директно разпределение на пари и криптовалути на потребители чрез платформата Voyager“. Компанията посочва, че повече подробности ще бъдат дадени през идните дни.

Това е втората провалена сделка за Voyager, която се опитва да излезе от процедурата по фалит и да се изплати на потребителите си, откакто подаде документи по Глава 11 миналата година. Voyager бе сред първите платформи, които бившият криптомагнат Сам Банкман-Фрийд се опита да спаси, създавайки му тогава имидж на спасител в сектора. През септември FTX US спечели аукцион за активите на Voyager в рамките на споразумение за около1,4 млрд. долара.

Месеци по-късно, след като самата FTX International се оказа изправена пред фалит, а Банкман-Фрийд зад решетките, сделката пропадна. През декември Binance.US направи своя оферта за около 1 млрд. долара.

Във вторник Binance.US е изпратила на Voyager уведомление от четири страници, в което информира, че трансакцията се анулира. В писмото не се дава обяснение за причината. Посочват се само части от текста на споразумението за покупка, в което се казва датата 18 април като крайна за Voyager за приключването му.

Binance.US беше изправена пред значителен регулаторен натиск по отношение на сделката, включително възражения от страна на Тексаския щатски съвет по ценни книжа, Комисията по ценните книжа и борсите и Федералната комисия по търговия. Тексаският регулатор изрази притеснение за независимостта на Binance.US от Binance.com, международната криптоборса собственост на Чанпън Джао.

Voyager е основана през 2018 г. като платформа за криптотърговия и се разрасна бързо, достигайки пик от 3,5 млн. потребители и криптоактиви за близо 6 млрд. долара, става ясно от съдебните документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още