IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът разреши продажбата на Voyager на Binance.US

Сделката потенциално може да донесе с до 100 млн. долара повече средства за връщане на потребителите

11:00 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фалиралият криптокредитор Voyager Digital спечели съдебно одобрение да бъде продаден на Binance.US, американското подразделение на най-голямата криптоборса в света, след четири дни изслушвания, в които федерални регулатори и инвеститори се обединиха против сделката за приблизително 1 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Съдия Майкъл Уайлс заяви, че дава позволение на Voyager да се опита да приключи продажбата си на Binance.US, както и изпълнението на свързан план за изплащане на задължения, в рамките на който потребителите може да получат до около 73% от дължимото им в зависимост от това как се развият цените на криптовалутите през идните седмици. Уайлс отхвърли твърденията на адвокатите на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), според които части от сделката и плана нарушават федералното законодателство.

„Не мога да замразя дълбоко целия случай за неопределено време, докато регулаторите разберат дали вярват, че има проблеми с трансакцията и плана“, посочи Уайлс. Той ще подпише съдебна заповед, одобряваща продажбата, след като бъдат направени някои финални промени по окончателната формулировка.

Представителите на федералните власти обмислят да обжалват решението, съобщи Питър М. Ароноф, адвокат от министерството на правосъдието.

Според SEC и други федерални адвокати планът за изплащане на средства може да подкопае бъдещи усилия за надзор на криптовалутния пазар. Те са против и обикновено даваната правна защита на мениджъри и съветници по преструктурирането на фалирали компании, която не позволява съдебни дела заради изпълняване на одобрен от съда план по фалит.

Съдебният спор отразява нарастващия конфликт между усилията за спасяване на проблемните криптокомпании, от една страна, и увеличаващия се регулаторен натиск на SEC, от друга.

Сега Voyager ще има няколко седмици на разположение да реши дали да завърши продажбата или да извърши процедура по ликвидиране и да разпредели средствата на потребителите.

Продажбата на Binance.US би дала за потребителите около 100 млн. долара повече, отколкото ако Voyager извърши сам процедурата по ликвидиране коментира Браян Тичънър, главен инвестиционен банкер на фалиралия кредитор.

Но колко точно пари ще получат обратно потребителите, ще зависи отчасти и от съдебния спор с най-голямата фалирала криптофирма FTX Group, която иска да ѝ бъдат върнати дигитални активи за стотици милиони долари, които твърди, че са били заети на Voyager. Voyager се съгласи да отдели 445 млн. долара, ако загуби това дело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още