IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилността на биткойна достигна най-ниското си равнище от 2020 г.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация не е отчитала дневно движение от 6% през последните 70 сесии

11:17 | 30.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Светът на типично волатилния биткойн не е особено бурен напоследък.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация не е отчитала дневно движение от 6% през последните 70 сесии – най-дългата такава серия от октомври 2020 г., показват данни до петък, обобщени от Bloomberg. Монетата също така е напът да отчете леко понижение на стойността за май, след като беше на зелено за първите четири месеца на годината.

Това е необичайна серия на спокойствие за биткойна, който е известен с големите си движения нагоре и надолу, които понякога обръща само за ден. Наблюдателите на пазара смятат, че затишието се дължи на сливане на различни събития, политически и финансови.

„Има няколко макрокатализатора, които се разиграват – било то преговорите за тавана на дълга или лихвената политика на Фед, по които трейдърите чакат повече яснота“, коментира по-рано миналата седмица Страхинджа Савич от FRNT Financial.

В неделя стана ясно, че американският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти са постигнали колебливо споразумение за премахване на тавана на дълга на федералното правителство от 31,4 трлн. долара, като сложиха край на продължилата с месеци безизходица.

Тази липса на волатилност е необичайна за биткойна, една от чиито най-ключови характеристики е бурната търговия. Криптовалутата също така се търгува и в тесен ценови диапазон, задържайки се около 27 хил. долара три поредни седмици. Само до миналия понеделник цената бе в рамките на 3,4% изменение между 26,6 хил. и 27,5 хил. долара – „един от най-тесните диапазони на търговия през последните няколко години“, посочват анализатори от Glassnode.

След като стана ясна сделката за дълга на САЩ, цената на токена достигна най-високото си равнище от над две седмици. Във вторник, минути след 10 ч. българско време, стойността му намалява с 0,5% за последното денонощие до 27 827 долара.

Цената на биткойна през последната година. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната година. Графика: CoinDesk

Всичко това се случва и на фона на „изключително лекия“ обем на прехвърлени монети към борси, като големи количества от монетите остават на съхранение в инвеститорските потфейли, посочват още от Glassnode.

Също така 30-дневната волатилност на биткойна се намира на най-ниското си равнище от началото на януари, посочват анализатори на K33.

Въпреки че потенциалът за движение на цената на биткойна надолу може да е значителен дори и на коригирана спрямо риска основа, няма достатъчно убедителна причина инвеститорите да трупат криптовалута точно сега, посочва Ноел Ейкaн, авторка на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“.

„Очевидно има известно купуване и продаване, но не е достатъчно да стимулира волатилността въпреки слабите обеми и ликвидност“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още