IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна стигна двуседмичен връх

Неотдавнашният ръст на доходността върху държавните ценни книжа и залозите за по-строго затягане на паричната политика обаче са рискове за криптото 

09:06 | 29.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойнът се изкачи до най-високото си ниво от повече от две седмици насам на фона на засилването на инвеститорските настроения след сделката за повишаване на лимита на дълга на САЩ, предава Bloomberg. 

Най-големият дигитален токен добави цели 2,99% в понеделник и се търгуваше за 27 120 долара в Сингапур*, като се колебаеше около 50-дневната си пълзяща средна. По-малките токени, вариращи от етер до Binance Coin, също отбелязват ръстове.

Сделката за ограничаване на дълга между президента Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти подпомогна апетита за риск на световните пазари. Но споразумението все още трябва да бъде прието бързо от Конгреса, за да се предотврати дефолт на САЩ. Неотдавнашният ръст на доходността върху държавните ценни книжа и залозите за по-строго затягане на паричната политика на САЩ са други потенциални препятствия.

„Тази сутрин положителните рискови настроения са пряко свързани с разрешаването на безизходицата по отношение на тавана на дълга", казва Джон Торо, ръководител на търговията в борсата за дигитални активи Independent Reserve. „Разходите за финансиране остават силно завишени спрямо възвръщаемостта на криптовалутите, което води до отрицателен carry (допълнителна лихва) за притежателите на дълги позиции. Това ще продължи да се оказва насрещен вятър за рисковите активи и криптокомплекса“. 

Възможно е облекчението от сделката за дълга да върне търговците на масата и да предизвика следващия голям скок в цената на биткойна.
Томи Хонан
ръководител на пазарния анализ в криптоборсата Swyftx

Биткойнът е в петдневна серия от ръстове - най-добрият му период от март насам - облекчавайки предизвикателното тримесечие поради слабата ликвидност и законодателните репресии в САЩ.

През 2023 г. криптопазарите частично се възстановиха след разгрома през миналата година, който доведе до взривове като срива на борсата FTX. Но те остават далеч от рекордните стойности, включително от историческия връх на биткойн от почти 69 хил. долара през 2021 г.

„Възможно е облекчението от сделката за дълга да върне търговците на масата и да предизвика следващия голям скок в цената на биткойна", казва Томи Хонан, ръководител на пазарния анализ в криптоборсата Swyftx.

*към 8:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още