IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоминьорът Marathon увеличава приходите и свива загубата през тримесечието

Нетната загуба на базираната в Лас Вегас компания е намаляла до 19,13 млн. долара – 13 цента на акция – от 212,6 млн. долара през същия период на миналата година

09:54 | 09.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойн миньорът Marathon Digital Holdings Inc. отчита свиване на загубата за второто тримесечие, като приходите се увеличават на фона на увеличени продажби на криптовалута, съобщава Bloomberg.

Нетната загуба на базираната в Лас Вегас компания е намаляла до 19,13 млн. долара – 13 цента на акция – от 212,6 млн. долара, или 1,94 долара през същия период на миналата година. Приходите са нараснали повече от три пъти до 81,8 млн. но остават под оценката за 83,45 млн. долара на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Marathon започна тази година програма за продажба на биткойни в опит да компенсира оперативните си разходи. Компанията отчита нетни приходи от 17,6 млн. долара от продажбата на около 1800 токена през второто тримесечие. Към 30 юни компанията разполага с близо 150 хил. опериращи пункта за копаене и притежава 12 538 биткойна.

Компанията е една от най-бързо разрастващите се за добив на биткойни по изчислителна мощ, откакто индустрията се премести в САЩ след решението на китайското правителство да забрани копаенето през май 2021 г. Marathon набра стотици милиони долари от продажба на акции и финансиране на дълг. Компанията заяви през май, че е в процес на разработване на обекти за добив в Абу Даби, докато продължава да поддържа тези в САЩ.

Разширяването на бизнеса е налице въпреки по-ниските цени на биткойна, скъпата електроенергия и увеличаващата се конкуренция. Пазарните сътресения и покачващите се цени на тока от миналата година свиха маржовете на компаниите за добив, които достигнаха до около 90% по време на бичия пазар в края на 2021 г.

Миньорите в същото време се опитват да подобрят работата си с нови машини, увеличавайки ефективността, което отчасти се дължи и на предстоящата актуализация на мрежата на биткойна през 2024 г. и се състои на всеки четири години, като намалява наполовина възнагражденията за миньорите, за да ограничи снабдяването.

Акциите на Marathon поскъпнаха с над 350% до около 15,70 долара за ценна книга от началото на годината на фона на възстановяването на цената на биткойна. Монетата, от своя страна, поскъпна с 80%, след като изтри 64% от цената си през изминалата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още