IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PayPal пуска обвързан с долара стейбълкойн и активизира измамниците

Базираната на мрежата на етериума монета PayPal USD (PYUSD) скоро ще бъде достъпна за потребителите в САЩ

11:05 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Само часове след като стана ясно, че международният разплащатетелн гигант PayPal пуска свой стейбълкойн, различни мрежи вече са наводнени с фалшиви токени, имитиращи PayPal USD (PYUSD).

Над 66 фалшиви монети са се появили в мрежи като етериума, BNB Chain, Base и др., показват данни на DEXTools, актуални към обяд азиатско време. Основната част от тях са на етериума, където се намира и оригиналната монета.

PayPal съобщи по-рано в понеделник, че излиза на криптопазара със свой собствен стейбълкойн, свързан с американския долар.

Базираната на мрежата на етериума монета скоро ще бъде достъпна за потребителите на компанията в САЩ. Това е първият път, в който голяма финансова компания започва издаването на свой собствен стейбълкойн, отбелязва CoinDesk. Потребителите ще могат да превеждат PYUSD между PayPal и външни дигитални портфейли, да използват токените за плащане на стоки и услуги, или за обръщането им в други, поддържани от PayPal криптовалути.

Новината подкрепи цената на биткойна, която се намира близо до прага от 30 хил. долара. Минути преди 11 ч. българско време тя се разменя за 29 161 долара, което е увеличение от 0,3% за последното денонощие. На по-широкия криптопазар за момента ситуацията е смесена - етерът поевтинява с 0,2% до 1828 долара, докато рипълът прибавя 1,8% до 0,62841995 долара.

От PayPal посочват, че стейбълкойнът ще бъде достъпен за „вече голяма и все по-нарастваща общност от външни разработчици, портфейли и web3 приложения“ и лесно може да бъде използван от криптоборси.

PYUSD ще се емитира от базираната в Ню Йорк Paxos Trust и ще се подкрепя изцяло от депозити в щатски долари, краткосрочни държавни ценни книжа и сходни кешови еквиваленти.

PayPal замрази временно стейбълкойн проекта си през февруари на фона на регулаторния натиск върху сектора на дигиталните активи, посочва Bloomberg.

„Обръщането към дигиталните валути изисква стабилен инструмент, който е както естествен на дигиталното пространство, така и лесно свързващ се с фиатни валути като американския долар“, коментира в изявление главният изпълнителен директор на разплащателната компания Дан Шулман.

PYUSD първо ще бъде достъпна на PayPal, а впоследствие и на популярното ѝ приложение за разплащания Venmo.

„Това съобщение е ясен сигнал, че стейбълкойните – ако се издават при ясна регулаторна рамка – носят обещание да са стълб на нашата платежна система на 21 век“, коментира на свой ред представител Патрик Макхенри от Републиканската парти, председател на Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите.

Въпреки че е един от най-зле представящите се компоненти в индекса Nasdaq – цената на акцията е надолу с 10% от началото на годината въпреки бичия пазар и с 14% миналата седмица след тежък отчет – PayPal успя да възстанови 2,7% по време на търговията в понеделник след публикуването на новината.

Компанията също така съобщи, че ще осигурява атестирани доклади за средствата, които гарантират стейбълкойна. Paxos също ще публикува удостоверения от трета страна за стойността на резервните активи на PayPal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още