IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият марж на PayPal засенчи оптимистичните ѝ прогнози

Компанията вярва, че потребителите ще се върнат към разходите за продукти, които не са от първа необходимост

13:01 | 03.08.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Цената на акциите на PayPal Holdings се понижи със 7% по време на следборсовата търговия в сряда, след като инвеститорите бяха разочаровани от тримесечния оперативен марж на компанията за разплащания, въпреки че директорите ѝ заявиха, че очакват подобрение към края на годината, предава Ройтерс.

По-слабите маржове на PayPal тревожат анализаторите през последните тримесечия. Бизнес продуктите на компанията с нисък марж записаха силен растеж, докато растежът на брандираните ѝ продукти се забави заради все по-големия натиск от конкуренти като Apple.

„През третото тримесечие ще видим известен натиск върху трансакционния марж. Очакваме подобрение през четвъртото тримесечие“, коментира пред анализатори действащият главен финансов директор Габриел Рабинович.

Коригираният марж на оперативната печалба на PayPal за тримесечието е 21,4%, което се оказа под очакваните 22%.

Добрата новина е, че главният изпълнителен директор на PayPal Дан Шулман заяви, че след като инфлацията се охлажда, компанията очаква дискреционните разходи да се възстановят и да тласнат нагоре онлайн търговията.

„Едно от предизвикателствата, пред които се изправихме, беше забавянето на растежа на онлайн търговията. Сега той се ускорява отново“, допълва той.

Общият обем на плащанията на PayPal се е увеличил с 11 на сто през второто тримесечие до 376,5 млрд. долара, подкрепен от устойчивите тенденции при потребителските разходи.

Разчитайки на продължаващото стабилно ползване на платформата ѝ, PayPal очаква приходите ѝ за третото тримесечие да достигнат 7,4 млрд. долара, над средната прогноза на анализаторите за 7,32 млрд. долара по данни на Refinitiv.

PayPal прогнозира, че коригираната ѝ печалба на акция през текущото тримесечие ще е между 1,22 и 1,24 долара, което е повече от очакваните 1,22 долара на акция.

PayPal отчете 7,3 млрд. долара приходи за второто тримесечие, спрямо 6,8 млрд. долара през същия период година по-рано. Тя е спечелила по 1,16 долара на акция на коригирана база, което е в съответствие с прогнозата на Wall Street.

Шулман заяви също, че компанията е във финален етап от избирането на негов наследник. Неговото оттегляне беше обявено от PayPal през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още