IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата година на криптоиндустрията след срива на FTX: Облаците са гъсти

Недоверието към сектора е огромно, инвестициите пресъхват, а играчите са в режим на оцеляване

16:43 | 29.09.23 г. 1
Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Сара Фийнън изоставя кариерата си във финансите през 2017 г. и се насочва към динамичния свят на криптовалутите. Фийнън, която е работила през годините в компания за блокчейн технологии и в криптоборасата Binance, е била развълнувана да бъде част от движение, което обещаваше да подобри света. Тя дори кръщава кучето си на изобретателя на биткойн.

През 2022 г. обаче този сектор претърпя сериозни сътресения, особено след грандиозния срив на борсата FTX през ноември миналата година, припомня Bloomberg. Сара Фийнън остава без работа и напуска криптоиндустрията.

„Малко се разочаровах“, коментира тя от новото си работно място - финтех стартъп в Лондон, който няма нищо общо с криптоактивите. „Имаше всеобщо раздразнение заради FTX. Ако кажете на хората, че работите в криптоиндустрията на фона на такова събитие, много трудно можете да обясните, че не всички в този сектор са измамници“, допълва тя.

Този облак от скептицизъм и подозрение си висеше над криптоактивите от самото начало на индустрията. Той обаче никога не е бил по-гъст отколкото след срива на FTX и ареста на енигматичния лидер на компанията Сам Банкман-Фрийд.

Облакът няма вероятност да се разнесе скоро, тъй като предстои Банкман-Фрийд да се изправи пред съда през следващата седмица. Прокурорите по делото го обвиняват в организиране на една от най-големите финансови измами в историята на САЩ. Той не се признава за виновен в това обвинение.

Разбира се, нищо не влияе на настроенията на пазарите повече от цената. Въпреки че биткойнът отскочи с около 60% тази година и се търгува за около 27 хил. долара, криптовалутата е доста под рекорда от 69 хил. долара, достигнат през ноември 2021 г.

Това, което някога беше пазар за почти 3 трлн. долара, сега се оценява на около 1 трлн. долара. Мечтата биткойн или друг токен да се превърнат в истинска алтернативна валута си остава все още само мечта.

Търговията пресъхна и някога горещи активи като незаменимите токени сега изглеждат като дигиталните луковици на лалета, каквито критиците им винаги са казвали, че са. Около 95% от повече от 73 хил. NFT колекции са по същество безполезни, според изследователи от dappGambl. Седмичната търгувана стойност на NFT е около 80 млн. долара през юли, само 3% от пика, наблюдаван през август 2021 г., пишат изследователите, като се позовават на данни на Block.

Най-важното е, че разхлабените кесии на света на рисковия капитал се затегнаха. VC сделките, насочени към криптовалута и блокчейн проекти, са се свили до около 7,3 млрд. долара общо тази година до 19 септември. Това е около една четвърт от стойността им за всяка от 2021 и 2022 г.

Работните места в индустрията също намаляват. В началото на 2022 г. работната сила в криптосектора нарастваше с темп от повече от 18%. Сега заетостта намалява през цялата година, последно с около 5%, според данни от компанията за проучване на работната сила Revelio Labs.

„Приходите са минимални само заради условията на пазара. Не привличате нови инвеститори, защото никой не инвестира в пространството. Играчите в пространството са в режим на оцеляване: продължавайте дейността си толкова дълго, колкото е необходимо на капитала да започне да се връща“, коментира Нико Кордейро, главен инвестиционен директор на криптохедж фонда Strix Leviathan.

Strix Leviathan, който е използвал офшорната борса на FTX за търговия с постоянните криптофючърси, които не са достъпни на борсите в САЩ, все още има блокирани средства чрез основен брокер във фалиралата борса. Оттогава фондът спря търговията с постоянни фючърси поради опасения, че няма безопасни места за това, тъй като самият основен конкурент на FTX – Binance, попада под все по-затегнат регулаторен контрол.

За тези, които са успели да стартират успешно начинание, свързано с криптосектора, в епохата след FTX, това е бил труден път. Хилал Диаб стартира своята базирана в Тел Авив компания Market Mapper, платформа за блокчейн анализи за търговци, през януари. Той бързо се натъква на проблеми с намирането на голяма онлайн рекламна платформа, която да поеме бизнеса му.

Той казва също така, че когато се е опитал да се регистрира в Mailchimp, за да разпространява бюлетини на Market Mapper, компанията им е казала да намерят друг доставчик на услуги, защото не иска да бъде свързвана с криптосектора. Дори приятелите и семейството му са предпазливи. „Веднага щом кажа на някого, че стартъпът ми е свързан с крипто, реакцията е лоша. Има и инвеститори, които са много скептични да ни дадат пари, особено след случилото се с FTX. Страхуват се от съдебни дела“, посочва той.

В допълнение към ликвидацията на FTX и предстоящото наказателно дело срещу Банкман-Фрийд, криптокомпаниите Genesis Global, Voyager Digital и BlockFi Inc. стигнаха до процедури по несъстоятелност. Coinbase Global Inc. се бори срещу SEC по обвинения, че много от криптовалутите, търгувани на нейната борса, са нерегистрирани ценни книжа.

Binance е обект на принудителни действия от Комисията за търговия със стокови фючърси и SEC. Дори родителите на Сам Банкман-Фрийд са въвлечени в съдебен процес заради пари, които са получили от FTX.

Изненадващо съдилищата са рядък източник на оптимизъм, който вероятно е помогнал на цените на криптовалутите да намерят дъно, според професора по финанси от университета Джорджтаун Рейна Агарвал. Тя цитира решение на апелативния съд миналия месец, което отмени решението на SEC да блокира предложения борсово търгуван фонд на Grayscale Investment, както и решението на друг съдия, че XRP токенът на Ripple Labs не е ценна книга, когато се продава на широката общественост.

Идва обаче редът на Банкман-Фрийд в съда и ваденето на кирливите ризи на FTX. Мнозина в индустрията ще следят отблизо процеса, за да видят дали ще бъдат разкрити нови подробности, смята Браян Мософ, главен изпълнителен директор на базираната в Торонто Ether Capital Corp., която инвестира в крипто- и блокчейн проекти.

Според Мософ предизвикателствата пред индустрията в епохата след FTX може също да отбележат важна повратна точка. „Напредват дискусиите в световен мащаб, защото всеки осъзнава, че тази индустрия няма да изчезне. Има индустрия за цифрови активи преди FTX и след това индустрия за цифрови активи след FTX. Това ще остане в историята като събитието, което институционализира тази индустрия и я превръща в надеждна и регулирана“, коментира той.

Сара Фийнън, героинята от началото на историята, също не е готова да отпише завинаги индустрията на цифровите активи. Тя казва, че дори би се върнала към нея, ако се появи нещо интересно, което има потенциала да внесе промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Крипто шитните поеха по пътя на метавселената .... :))) но мрежата беше препълнена с шарани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още