IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако спот биткойн ETF бъде одобрен, ето какво можем да очакваме

Продължаване на ралито или корекция на цената остават като възможности

20:30 | 08.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Как ще реагира пазарът?

Цената на биткойна се повиши с 61% от началото на октомври, което до голяма степен се дължи на очакванията, че SEC ще одобри един или повече заявления за спот ETF-и. това накара някои анализатори да прогнозират свиване на цената в опит да се прибере печалба, след като ETF-ите бъдат пуснати.

Вижте дебюта на биткойн фючърси на Чикагската стокова борса през декември 2017 г., лиственито на Coinbase на Nasdaq през април 2021 г. и дебютът на няколко фючърсни ETF-а, включително BITO. При тези случаи биткойнът първо отчита рали, а после поевтинява през седмиците след самото събитие.

Така например биткойнът поскъпна с 15% през трите дена преди одобрението на първите фючърсни ETF-и от SEC. Месец по-късно цената удари рекордните близо 69 хил. долара, но след това се потъна в мечи пазар, продължил повече от година.

В прогноза на CryptoQuant от миналата седмица се посочва, че биткойнът може да се срине до 32 хил. долара, тъй като обемите нереализирана печалба на пазара е на такова ниво, което исторически предхожда ценова корекция – явление, което често се смята за спад от 10% на криптопазара. Миналата година биткойнът поскъпна със 160% и прибавя почти 4% само през този месец.

CryptoQuant обаче не са единствените, които прогнозират спад. QCP Capital, базирана в Сингапур фирма за криптотърговия, посочи в Telegram миналия месец, че първоначалното търсене около ETF-ите може да е по-слабо от очакваното, което да постави основите на класически сценарий от типа „продай новината“.

Инвеститорите, притеснения за повторение на това, което последва пускането на фючърсите на CME и BITO, може би ще искат да се отбележи, че и двете явления станаха факт, когато пазарът, отчел трицифрено рали в проценти през предхождащите 12 месеца, изглеждаше готов за корекция.

Този път очакваното пускане на ETF се случва преди т. нар. разполовяване – събитие веднъж на приблизително всеки четири години, което в миналото е отбелязвало началото на стремглави ралита. То също така се очаква да дойде след кратко поевтиняване на биткойна до 41 хил. долара в рамките на разпродажба, която ликвидира залози с ливъридж в размер на 400 млн. долара и премахна фючърсни  открити позиции за 2 млрд. долара.

Рециклиран капитал или нови парични потоци?

Разликата между предишни събития от типа „продай новината“ и това е, че спот биткойн ETF-ите са ангажирани с истински биткойни, премахвайки снабдяване от пазара.

Друг аспект е и това, че институционалните инвеститори като типично консервативните пенсионни фондове и застрахователни фондове ще получат начин да добавят естествена експозиция към криптовалутата, а не чрез ETF деривати или биткойн прокси акции като Coinbase или MicroStrategy.

В момента има 35 златни ETF-а в САЩ, като общо активите под управлението им са в размер на 118,70 млрд. долара. скорошен доклад на фирмата за финансови услуги NYDIG направи паралел между тях и потенциален биткойн ETF.

„Като се има предвид приблизително 3,6 пъти по-голямата волатилност на биткойна спрямо златото, инвеститорите ще се нуждаят от приблизително 3,6 пъти по-малко биткойни, отколкото деноминирано в долари злато, за да постигнат еквивалентно ниво на риск от експозицията си“, се казва в доклада. „Това все пак ще означава допълнително търсене от близо 30 млрд. долара за биткойн ETF“, се казва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още